Rivierengebied

De natuur leeft helemaal op bij de nevengeul van de Waal

Vanuit de lucht is de grote nevengeul goed te zien.
Vanuit de lucht is de grote nevengeul goed te zien. © Omroep Gelderland
DEEST - We willen ons goed beschermen tegen het hoogwater in de rivieren. Maar soms gaat dat ook ten koste van de natuur in de omgeving van de rivieren. Al een aantal jaar is de overheid bezig om meer ruimte te maken voor de rivieren en de natuur. Tussen Deest en Druten is een grote nevengeul van de Waal aangelegd, waar de natuur nu helemaal opleeft.
De geul is een aangelegde zijtak van de Waal en is zo'n 4,4 kilometer lang. Het is de langst mee stromende nevengeul van Nederland. "Het is een gebied van bijna zeshonderd voetbalvelden groot", vertelt boswachter Thijmen van Heerde in het tv-programma BuitenGewoon. "Het lijkt al alsof je in de volwassen natuur zit. Het gonst van de vogelgeluiden en onderwater is het vrij baan voor vissen die houden van stroming."

Paaigebied

Het is de bedoeling dat vissen kunnen paaien in de geul. "Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben bomen in de geul gelegd om ervoor te zorgen dat het water soms wat sneller stroomt en dat er plekjes komen waar de vissen zich veilig voelen en ze kunnen opgroeien." Desondanks blijft de belangrijkste functie het water afvoeren.
"Met het graven van de nevengeul zakt de rivier 4,4 centimeter tijdens hoogwater en loopt het water parallel mee met de Waal, richting de Noordzee." Volgens Van Heerde is het gebied 'voorbeeldnatuur' voor gebieden bij rivieren.
Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon