Noord-Veluwe

Ondernemers willen niet meebetalen aan 'eigen' fonds

In Nunspeet is weerstand tegen een ondernemersfonds.
In Nunspeet is weerstand tegen een ondernemersfonds. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Er is veel weerstand in Nunspeet tegen plannen voor een nieuw ondernemersfonds, meldt RTV Nunspeet. De initiatiefnemers willen dat elke ondernemer met een eigen winkel of pand meebetaalt en dat fonds. En daar is lang niet iedereen blij mee.
Het verzet bleek deze week bij twee informatieavonden, georganiseerd door het Ondernemersfonds Nunspeet. Op de bijeenkomst in Elspeet staken de meeste van de ongeveer 65 ondernemers hun afkeer voor de plannen niet onder stoelen of banken.
Kijk hieronder naar een verslag van de avond:
Na bijna twee uur discussie stemden bijna alle aanwezigen tegen de plannen. En in Nunspeet waren 31 van de ongeveer 40 ondernemers tegen het invoeren van het ondernemersfonds.

Wat is het ondernemersfonds eigenlijk?

Elke ondernemer met een eigen pand, maar waar hij of zij niet woont, betaalt mee via de onroerendezaakbelasting (WOZ), de gemeentelijke belasting op panden en gebouwen. In Nunspeet zou het gaan om een verplichte heffing van 70 euro per 100.000 euro WOZ-waarde.
De gemeente stopt dat geld in een potje en dat kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het ophangen van kerstversiering bij winkels. Voordeel is dat grote ketens verplicht worden mee te doen, maar ook boeren, scholen en zzp'ers met een eigen pand.

Hoe profiteert de ondernemer in het buitengebied?

De inschatting is dat elk jaar 350.000 euro kan worden opgehaald. De meeste ondernemers denken dat de buitengebieden hier niet van mee profiteren. Bovendien moeten agrariërs fors bijdragen aan het fonds omdat hun WOZ-waarde vaak erg hoog is. Voor een beetje bedrijf in het buitengebied zijn de kosten van dit nieuwe ondernemersfonds al snel 500 tot 1000 euro per jaar.
Los van wat de ondernemers er van vinden, kan de gemeenteraad van Nunspeet besluiten deze 'belasting' in te voeren. De uitkomsten van beide informatieavonden gaan in een rapport naar de raad. Die besluit in september of het ondernemersfonds er komt.
Zie ook het artikel op rtvnunspeet.nl.