Rijk van Nijmegen

Wat is Hemelvaart? 'Jezus is nu in de cloud'

De Maranathakerk in Nijmegen.
De Maranathakerk in Nijmegen. © RN7
NIJMEGEN - Hemelvaartsdag is voor velen van ons simpelweg een vrije dag. Of zelfs de eerste vrije dag van een lang weekend. Maar wat is nu eigenlijk de achtergrond van deze christelijke feestdag? Mediapartner RN7 zocht het uit.
Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus gevierd, op Goede Vrijdag wordt de kruisiging herdacht, en met Pasen stond hij weer op. Dat is bij veel mensen wel bekend.
Maar bij dit verhaal hoort ook Hemelvaart - en volgende week Pinksteren.
Na zijn wederopstanding moedigt Jezus zijn volgelingen (discipelen) aan om zijn verhaal aan de wereld te gaan vertellen. Dat doet hij tot Hemelvaartsdag. "Dan gaat hij van de discipelen weg, en wordt in de hemel opgenomen", vertelt Barend de Gooyert van de protestantse kerk in Nijmegen. Dat is altijd op een donderdag, op de veertigste dag na Pasen.
De tekst gaat verder onder de video:
"Wij herdenken dan ook Jezus' hemelvaart’’, aldus De Gooyert. Voor een modernere vertaling haalt hij predikant Rolinka Klein Kranenburg aan. Zij zei: "Jezus wordt in de cloud opgenomen. Hij is niet weg, maar je ziet hem niet meer. Hij is ergens anders."
Met Hemelvaartsdag is de christelijke paascyclus nog niet ten einde. Volgende week is het Pinksteren. Een feestdag waar we wellicht nóg minder van weten, maar net zo goed een extra vrije dag.
Zie ook: