Gelderland

Paul strooide de as van zijn vrouw uit in hún bocht op de Alpe d'Huez

Paul bij een foto van zijn overleden vrouw
Paul bij een foto van zijn overleden vrouw © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - Bocht elf van de Alpe d'Huez in Frankrijk. Daar draait het komende week om bij Paul van Boxtel en zijn dochter Benthe. Het is hún bocht. De bocht van Karin, zijn vrouw en de moeder van Benthe. Ze overleed in 2019 aan de gevolgen van borstkanker. Tijdens de 15e editie van de Alpe d'HuZes proberen vader en dochter zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker.
"Karin was jarig op de elfde van de elfde", verklaart Paul de speciale band met bocht elf van de iconische Alpenreus in Frankrijk. In 2016 werd bij Karin een tumor ontdekt, maar de behandeling sloeg relatief snel aan. "Het ging toen eigenlijk een tijd heel goed. Ze was wel ziek, maar als je het niet wist kon je het niet aan haar zien. Ze heeft twee jaar normaal geleefd en gewerkt."
Ook toen ze in 2018 met een team afreisden naar Frankrijk om voor de eerste keer deel te nemen aan de Alpe d'HuZes, ging het goed met Karin. Zo liep ze ondanks een gebroken arm de berg op en werd ze zelfs nog geïnterviewd tijdens de live-registratie van het evenement.
Karin deed in 2018 zelf nog mee aan de Alpe d'HuZes
Karin deed in 2018 zelf nog mee aan de Alpe d'HuZes © screenshot uitzending
"Maar daarna werd het steeds minder", vertelt Paul die met dochter Benthe in het Brabantse Vessem woont. De nieuwe kuur sloeg niet meer aan. "Toen ze 50 werd had ze nog een opleving, maar op het moment dat we begin januari te horen kregen dat de immunotherapie niet aansloeg wisten we dat het einde behandeling zou zijn." Karin overleed uiteindelijk op 22 maart 2019.

Heel emotioneel

Na het overlijden van zijn vrouw is Paul samen met dochter Benthe naar Frankrijk gegaan om de as van Karin uit te strooien in bocht elf. "Dat was heel emotioneel", zegt Paul met een brok in zijn keel als hij eraan terugdenkt.
Kijk naar het verhaal van Paul en Karin:
Paul strooide de as van zijn vrouw uit in hún bocht op de Alpe d'Huez
Karin wilde volgens hem graag op meerdere plekken zijn na haar dood. Een kunstenaar uit Beneden-Leeuwen heeft daarom meerdere urnen gemaakt. "Benthe heeft er één, ik heb er één, mijn schoonouders en ouders hebben er één en een vriendin van Karin heeft er één. En de rest van de as hebben we uitgestrooid in die bocht."

Herenigd met hond

Ook dit jaar gaan vader en dochter, inmiddels met zijn nieuwe vriendin en haar twee kinderen, als samengesteld gezin naar Frankrijk. En ook dat zal weer beladen zijn. Er gaat namelijk nog iemand mee. Het is de hond die Paul in 2006 aan Karin gaf als verjaardagscadeau.
Hond Gomes overleed in oktober, waarna Paul hem heeft laten cremeren. "We nemen hem mee en strooien hem ook uit in bocht elf. Dan is hij weer samen met Karin."
Tijdens Alpe d’HuZes wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met deze dodelijke ziekte. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni.