Achterhoek

Vroeger was de Achterhoek te nat, nu juist te droog (en dat hebben we zelf veroorzaakt)

Het is te droog in de Achterhoek.
Het is te droog in de Achterhoek. © Omroep Gelderland
BAAK - Het is iets wat steeds vaker én eerder in het jaar ter sprake komt: de droogte. Het is nog geen zomer en nu is het al te droog in sommige delen van onze provincie, waaronder de Achterhoek. Maar soms zijn keuzes uit het verleden de oorzaak van een te laag grondwaterpeil.
Het waterschap zit daarom soms met de handen in het haar. "Het water verzamelt zich te snel in de Baakse Beek", vertelt waterarchitect Louis Lansink in BuitenGewoon. "De beek kan niet overstromen, het water kan niet infiltreren." Dat betekent dat het watersysteem vanzelf leegloopt in de IJssel. "Op het moment dat het groeiseizoen begint is er geen water meer en moet je het hebben van de regenval, maar die is er amper."
Harm Edens sprak in BuitenGewoon met waterarchitect Lansink:
Vroeger was de Achterhoek te nat, nu juist te droog (en dat hebben we zelf veroorzaakt)

Rechtgemaakt

De Baakse Beek ontspringt bij de Duitse grens en mondt uit in de IJssel. Door de geschiedenis heen is de beek steeds rechter geworden. "Het was puur bedoeld om het water zo snel mogelijk af te voeren. Maar we zijn vergeten om ervoor te zorgen dat we het water nog kunnen sturen in droge periodes", legt Lansink uit. De beek is aangepast om piekbuien aan te kunnen, maar 'voor de droge periodes hebben we geen antwoord'.
Het waterschap heeft op diverse plaatsen wel stuwen, maar kan deze niet altijd sluiten. Bijvoorbeeld als het dan voor een boer in een lager gelegen gebied te nat wordt. Wel worden de oude kronkelige beekjes langzaam hersteld.
Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon:
BuitenGewoon - Baakse Beek