Achterhoek

Crimineel gedrag, zegt Doetinchemse burgemeester over 'needle spiking'

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. © Gemeente Doetinchem
DOETINCHEM - Burgemeester Boumans wil nog voor de zomer met de horeca in Doetinchem in gesprek over needle spiking en het drogeren via drankjes. Dit gebeurt na meldingen van twee slachtoffers die mogelijk afgelopen weekend via needle spiking zijn gedrogeerd.
“Dit zijn vreselijke incidenten en daar heb ik maar één woord voor”, zegt Boumans. “Crimineel gedrag.” De burgemeester wil hier graag over met de horeca in Doetinchem van gedachten wisselen gegeven de actualiteit van afgelopen week. “We moeten kijken welke aanpak voor de hand ligt”, antwoordde Boumans op vragen van Marcel Zaaijer van Gemeentebelangen.
Handhaving doormiddel van boa’s is volgens Boumans vrij ingewikkeld. “Voor preventief fouilleren moet je echt een aanleiding hebben, dat kan niet zomaar”, aldus Boumans.
Twee meisjes zeggen afgelopen weekend slachtoffer te zijn geworden van needle spiking in het Doetinchemse uitgaansleven. Daarbij wordt iemand met een naald gedrogeerd, zonder dat diegene dat door heeft. Het Trimbos-instituut noemde drogeren via een naald eerder al een ‘omslachtige methode’. “Die signalen uit de wetenschap heb ik ook gehoord”, zegt Boumans. “Daarom is het extra belangrijk om zo snel mogelijk meer informatie te verkrijgen over needle spiking.
Preventie en voorlichting
Zaaijer vroeg de burgemeester ook om in te zetten op preventie en voorlichting over needle spiking. “Ik vind het een goede suggestie, maar we moeten mensen ook niet nodeloos bang of ongerust maken”, aldus Boumans. “Toch moeten we dit zo snel mogelijk de kop indrukken, want het klinkt gewoon heel beangstigend.”

Zie ook: