Gelderse Vallei

Sander (13) haalt bewoner uit brandend huis in Ede

Sander (13) haalt bewoner uit brandend huis in Ede
Sander (13) haalt bewoner uit brandend huis in Ede
EDE - De 13-jarige Sander van Dijk uit Ede vindt zichzelf absoluut geen held. Maar daar denken anderen toch anders over. Nadat het lid van de jeugdbrandweer vorige week dinsdag een avondje was wezen vissen, ontdekte hij op de terugweg naar huis een beginnende woningbrand aan de Zuilestein in Ede. En hij kwam in actie.
“Ik hoorde een rookalarm afgaan en zag zwarte rook uit het raam van de woning komen. Het was echt foute boel”, aldus Sander. De woningbrand trok al snel meerdere omstanders aan, maar tot zijn verbazing had nog niemand alarmnummer 112 gebeld. “Dus dat heb ik voor de zekerheid maar gedaan.”
Jeugdbrandweerman Sander ontdekt woningbrand en redt mensen

Mensen in de woning

Daar blijft het niet bij voor Sander. “Ik kreeg een soort van opdracht van de centralist van de alarmcentrale om het huis in te gaan en een 'safe check' te doen. Er konden misschien nog mensen in de woning aanwezig zijn."
Samen met een paar omstanders snelde Sander de woning in. “De deur stond gelukkig al open en er liepen wat mensen in en uit. Ik zag al snel dat er een deur naar de achtertuin was waar de meeste mensen vandaan kwamen.”
Al roepend sommeerde Sander dat iedereen de woning moet verlaten. “Daarbij heb ik een meneer ondersteund om naar buiten te gaan. De deur naar de woonkamer waar de brand woedde was dicht en daar zijn we ook niet ingegaan. We hebben het veilig gehouden." Uiteindelijk zijn er bij de woningbrand geen gewonden gevallen.
Sander (13) haalt bewoner uit brandend huis in Ede
Sander (13) haalt bewoner uit brandend huis in Ede

Jeugdbrandweer is trots

Al een jaar is Sander lid van de jeugdbrandweer in Ede. Op de kazerne aan de Breelaan zijn ze meer dan trots op zijn kordate optreden. “Normaal gesproken hebben brandweermensen ademlucht, een gemaskerde helm en een brandwerend pak aan. Hij had dat niet”, aldus Corné Koekoek, coördinator van de jeugdbrandweer Ede.
Koekoek wil niet ingaan of de actie om het huis in te gaan heel handig was. “Maar hij heeft wel gehandeld. Uiteindelijk zijn we trots dat hij 112 heeft gebeld en daar zeker iemand heeft gered. Afgelopen vrijdag hebben we hem dan ook bedankt met een cadeaubon en een paar zakken snoep."
Als je een brand ziet, hoor je daar op te handelen.
Sander van Dijk

Sander bestempelt zijn optreden niet bepaald als heldhaftig. “Ik vind dat het van je wordt verwacht. Als je een brand ziet, hoor je daar op te handelen.” De komende jaren is hij van plan om nog veel meer te leren over de brandweer. Want een ding weet Sander zeker: “Later word ik brandweerman.”
De Jeugdbrandweer in Ede heeft twee leeftijdsgroepen die iedere vrijdagavond bij elkaar komen. De jongste groep is voor 12 tot 15-jarigen, daarna komen de aspiranten tot en met 18 jaar. Met simulatiebranden worden de jongens en meiden klaargestoomd voor de echte brandweer.