nieuws

Ondernemers tegen meebetalen aan fonds voor ondernemers

Ook de boeren zien de plannen niet zitten
Ook de boeren zien de plannen niet zitten © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Er is flinke weerstand in Nunspeet tegen plannen voor een nieuwe ondernemersfonds. De initiatiefnemers willen dat in de hele gemeente invoeren en elke ondernemer met een eigen winkel of pand moet er aan gaan meebetalen. Voordeel is dat grote ketens zo ook verplicht moeten meedoen, maar ook boeren, scholen en ZZP-ers met een eigen pand moeten dus verplicht betalen. En daar is niet iedereen even blij mee.
Dat bleek afgelopen maandag en dinsdag tijdens informatieavonden georganiseerd door het Ondernemersfonds Nunspeet. In Elspeet waren er ongeveer 65 ondernemers naar het Dorpshuis gekomen. De meeste daarvan staken hun afkeer voor de plannen niet onder stoelen of banken.
Kijk hieronder naar een verslag van de avond:

Politici

De avond werd geleid door Ronald Cleijssen. Hij is een van de intitiatiefnemers van het Ondernemersfonds. Er waren ervaringsexperts en er was ruimte voor vragen en discussie. Ook meerdere Nunspeetse politici waren aanwezig. Zij konden uit eerste hand horen hoe er tegen de plannen werd aangekeken. Na bijna 2 uur discussie kon elke aanwezige zijn of haar stem uitbrengen, het resultaat was duidelijk. Bijna alle aanwezigen stemden tegen de plannen. Op dinsdag in de Veluvine in Nunspeet was het beeld ongeveer hetzelfde. Van de ongeveer 40 aanwezige ondernemers waren er 31 tegen de invoering van het ondernemersfonds.

OZB

Kort gezegd komt het er op neer dat elke ondernemer met een eigen pand -waar hij of zij niet in woont- meebetaalt via de Onroerend Zaak Belasting. Dat is de gemeentelijke belasting op panden en gebouwen. Het zou dan gaan om een wettelijk verplichte heffing van 70 euro per 100 duizend euro WOZ-waarde. De gemeente stopt dat geld in een potje en dat kan gebruikt worden voor initiatieven in de samenleving zoals bijvoorbeeld het ophangen van kerstversiering bij winkels.

Freeriders

Voordeel is dat de zogenoemde 'freeriders' -dat zijn grote winkelketens die normaal gesproken niet mee betalen aan ondernemersverenigingen en activiteiten- wettelijk verplicht zijn om ook mee te betalen. Maar dat geldt ook voor scholen, sportclubs en verengingen en boeren. Alleen kerken en begraafplaatsen zijn vrijgesteld.

350 duizend

In de gemeente Nunspeet staat voor 500 miljoen euro aan niet-woningen, verdeeld over een kleine 3000 eigenaren, uitgaande van een toeslag van 70 euro per 100.000 euro WOZ waarde gaat het om een bedrag van € 350.000 dat jaarlijks binnengehaald zou worden in het fonds, de bedoeling is dat dit geld weer uitgegeven gaat worden in de gebieden waar het opgehaald is.
De meeste ondernemers denken dat de buitengebieden hier niet van mee profiteren. Bovendien moeten agrariërs fors bijdragen aan het fonds omdat hun WOZ-waarde vaak erg hoog is. Voor een beetje bedrijf in het buitengebied zijn de kosten van dit nieuwe ondernemersfonds al snel 500 tot 1000 euro per jaar. Ze zijn bang dat ze niet profiteren van het ondernemersfonds.
Opmerkelijk is dat voor de invoering van een zogenoemd 'Gemeentebreed Ondernemersfonds' officieel geen draagkrachtmeting nodig is. Los van wat de ondernemers er van vinden, kan de gemeenteraad besluiten om dit in te voeren. Toch zal de uitslag van de informatieavond via een rapport worden voorgelegd aan de raad. Die zal daar in september een besluit over nemen.