Rijk van Nijmegen

Poging tot brandstichting bij Bruls in coronatijd, zegt hij in podcast

Hubert Bruls
Hubert Bruls © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Tegenstanders van het coronabeleid hebben geprobeerd brand te stichten bij de woning van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Dat zegt hij deze week in een aflevering van 'Ien, de podcast', naar aanleiding van zijn tienjarig burgemeesterschap in Nijmegen.
In coronatijd moesten Bruls en zijn gezin zelfs tijdelijk hun huis ontvluchten na bedreigingen aan zijn adres. En dat doet zeker iets met hem en zijn gezin, zegt Bruls.
"In een enkel geval heeft men geprobeerd brand te stichten bij mij voor de poort", zegt Bruls tegen de Nijmeegse podcastmaker Raymond Janssen. Dat was eind september, vorig jaar.
"En bedreigingen zijn er geweest, ook zodanig dat ik het heb moeten doorspelen naar de politie. Als het niet voor mij is dan is het voor mijn familie. En ook als voorbeeld naar anderen om aangifte te doen. Dan moet je dat zelf ook doen. Ik heb misschien iets te veel last van beroepsdeformatie en dat je het laat gaan, maar dat is niet wat je moet doen. Het raakt je toch wel."
Ien, de podcast is een wekelijkse podcast over de gemeentepolitiek in Nijmegen van freelance journalist en podcastmaker Janssen. De naam Ien is afgeleid van de in 1994 overleden oud-minister en voormalig staatssecretaris Ien Dales (PvdA). Dales was verder tussen 1982 en 1987 lid van de Tweede Kamer en burgemeester van Nijmegen van 1987 tot 1989.

Niet meer op landelijke tv

In de podcast zegt Bruls verder dat hij niet meer optreedt in landelijke talkshows als voorzitter van de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. "Ik ben geen onderwerp van de infotainmentindustrie. Het kost me te veel tijd en je wordt er nog moe van ook omdat je altijd midden in de nacht thuiskomt."
Tijdens een van die landelijke optredens, in dit geval bij Op1, schold een Haagse vuurwerkhandelaar hem onlangs uit voor ‘dikke bal gehakt’.