Gelderland

Ook over twintig jaar nog water uit de kraan: zo wil de provincie dat regelen

De drinkwatervoorziening staat nu al onder druk.
De drinkwatervoorziening staat nu al onder druk. © ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland heeft elf gebieden aangewezen waar gezocht gaat worden naar nieuwe drinkwatervoorzieningen. In die gebieden moet uiteindelijk water omhoog worden gepompt.
Dat is nodig om ook over twintig jaar nog voldoende drinkwater te hebben. In deze gebieden wordt nu verder uitgezocht waar het water precies kan worden opgepompt.
"Deze gebieden zijn nodig om ook in 2040 nog drinkwater te hebben. We zien de drinkwaterconsumptie toenemen”, legt gedeputeerde Peter van ’t Hoog uit. Dat komt door bevolkingsgroei en de groei van de economie.
Overigens staat de drinkwatervoorziening nu al onder druk. In Overijssel en in Gelderland heeft waterbedrijf Vitens drinkwateraanvragen geweigerd. Met deze nieuwe gebieden is dat probleem niet meteen opgelost. Het duurt nog minimaal tien jaar voordat het grondwater in die nieuwe gebieden gebruikt kan worden. "Maar het toont des te meer aan dat we voor de toekomst deze stappen nu moeten zetten."

Meer dan 300 reacties

Op de plannen van de provincie kon de afgelopen maanden worden gereageerd én er kwamen veel reacties: meer dan driehonderd. Dat komt vooral doordat in de aangewezen gebieden extra regels komen om het grondwater te beschermen. Welke regels verschilt per gebied. De provincie heeft de elf zoekgebieden opgedeeld in twee groepen: kwetsbare en minder kwetsbare gebieden.

Flinke kleilaag

In die minder kwetsbare gebieden ligt het water onder een flinke kleilaag. Door die kleilaag, die vaak tussen de 65 en 100 meter onder grond ligt, mag niet heen worden geboord. Een hele diepe beregeningsput is dan niet toegestaan. Boven die kleilaag mag vrijwel alles.
In die andere gebieden is geen kleilaag, waardoor het water minder beschermd is. Daardoor moeten sommige bedrijven en activiteiten een melding of vergunning aanvragen. Het gaat onder meer om begraafplaatsen en grote parkeerplaatsen waar vervuild water de grond in kan sijpelen. Het belangrijkste is om te voorkomen dat er vervuiling in het grondwater komt.
De donkerblauwe gebieden zijn de minder kwetsbare gebieden:
De gebieden waar onderzoek wordt gedaan
De gebieden waar onderzoek wordt gedaan © Provincie Gelderland
Vier zoekgebieden zijn vrij groot: Tielerwaard, Betuwe West-Buren, Liemers-West en Zeddam-Ulft. Dat zorgt voor onrust omdat uiteindelijk dus maar een kleiner gebied nodig is. “Om daarin tegemoet te komen, gaan we daar sneller onderzoeken om te bekijken waar het grondwater daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Dat moet binnen drie tot vijf jaar duidelijk zijn”, aldus provinciebestuurder Van ’t Hoog.
Zie ook: