Rivierengebied

Katten zijn hier hun leven niet zeker: 'Welke idioot doet zoiets?'

Inwoners van Kesteren maken zich zorgen over de vermissing van meerdere katten.
Inwoners van Kesteren maken zich zorgen over de vermissing van meerdere katten. © Pixabay / eigenaren katten (beeldbewerking Omroep Gelderland)
KESTEREN - Is er een kattenhater actief in Kesteren? Die vraag spookt door het hoofd van katteneigenaren in het dorp in de Betuwe. In diverse straten raakten de afgelopen maanden en jaren katten vermist. Sommige dieren duiken kilometers verderop op in de bossen, anderen keren nooit terug. Een groep jongeren patrouilleerde afgelopen nacht door de wijk. De politie zegt de zaak te kennen en al meerdere meldingen te hebben gekregen.
Het gemis zit heel diep bij Stijny Winkelman. Haar 11-jarige kater Mason is sinds vorige week vrijdag weg en ze heeft geen idee waar hij kan zijn. Nu zijn katten vaak eigengereid, maar het is niets voor Mason om zo lang van huis te zijn, zegt Stijny. Ze legt uit hoe dat komt: "Een paar jaar geleden verloor hij bij een ongeluk zijn linker voorpoot. Sindsdien ging hij niet verder dan de voortuin en de achtertuin. Een kat op drie poten komt nu eenmaal niet ver."

Buurt mist meer katten

Na Masons verdwijning hangt Stijny in de buurt flyers op, in de hoop dat iemand haar kater heeft gezien. Tot haar verbazing hoort ze dat méér mensen in de buurt hun kat of poes missen. "In een paar maanden tijd zijn hier negen katten verdwenen. Sommige katten zijn sterk vermagerd teruggevonden in bossen in de buurt, andere katten keren helemaal niet terug", zegt ze. Ze is met stomheid geslagen na de verhalen uit de buurt.
Mason, de kat van Stijny Winkelman die sinds vrijdag 20 mei spoorloos is.
Mason, de kat van Stijny Winkelman die sinds vrijdag 20 mei spoorloos is. © Privéfoto
Het bos als vindplek roept meteen vraagtekens op bij Stijny. Er zijn er meerdere in de buurt: het bos op de Grebbeberg in Rhenen ligt bijvoorbeeld op 5 à 6 kilometer van haar woning en het bos bij de Trimbaan, ook in Rhenen, op 7 kilometer. Eén ding weet ze heel zeker: haar Mason kan een dergelijke afstand onmogelijke zelf afleggen. Een kat op drie poten loopt geen kilometers ver van huis en om in één van de genoemde bossen te komen, zou Mason een drukke verkeersbrug over moeten. Dat doet bij Stijny het vermoeden rijzen dat een kwaadwillend persoon haar kat meegenomen kan hebben.

Hond Toby mist zijn maatje

En dat doet haar veel verdriet. "Ik heb al vijf dagen niet geslapen", zegt ze met gesmoorde stem. "We hebben een hond, Toby, die al elf jaar iedere dag met Mason is. Maar sinds de kat weg is, eet Toby nauwelijks en maakt hij ons iedere ochtend om 05.00 uur wakker. Dan wil hij de tuin in, om te zoeken naar Mason. Die twee zijn dag in, dag uit samen. Ze zijn samen opgegroeid en je ziet gewoon aan Toby dat hij Mason mist", zegt Stijny geëmotioneerd.
Haar verhaal staat niet op zichzelf. Sylvia van Empel woont op zo'n 400 meter van Stijny in Kesteren en ook zij is haar kat kwijt. Op 18 maart van dit jaar zag ze Mickey voor het laatst, sindsdien ontbreekt ieder spoor. "Mickey is nu 10 jaar en is nooit langer dan twee dagen weggeweest", vertelt ze resoluut. "Nooit."
Mickey, de kater van Sylvia van Empel die al sinds eind maart spoorloos is.
Mickey, de kater van Sylvia van Empel die al sinds eind maart spoorloos is. © Privéfoto
"In eerste instantie dacht ik: hij zit misschien bij iemand binnen, waar hij is komen aanlopen en ze hem eten hebben gegeven. Dan gaat-ie natuurlijk niet meer weg. Of misschien zit hij ergens in een schuur, dacht ik, maar ja: mensen gaan heus wel weer een keer hun schuur binnen en dan loopt hij er toch uit?", vervolgt Sylvia.
Het is nu twee maanden na Mickeys verdwijning en Sylvia kijkt nog steeds dagelijks op websites waar gevonden huisdieren worden geplaatst, maar zonder succes. Het maakt haar rusteloos en gefrustreerd dat ze geen idee heeft waar haar huisdier is. "Als je hoort dat hij is doodgereden, is dat heel rot, maar dan kun je het tenminste nog afsluiten. Nu weet ik niets. Ik heb wel overwogen om de politie te bellen, maar die hebben meestal geen tijd of vinden het niet belangrijk", verzucht ze.

'Welke idioot doet zoiets?'

Net als Stijny sluit ook Sylvia niet uit dat iemand haar dier heeft meegenomen. De verhalen uit de buurt geven daar voor haar voldoende aanleiding toe. "Dat begin ik inmiddels wel te denken, en dan denk ik bij mezelf: welke idioot doet zoiets? Ben je dan ziek in je hoofd?", klinkt het boos.

De teller loopt op

De vermoedens van de twee vrouwen uit Kesteren krijgen verdere basis, wanneer meer katteneigenaren uit het dorp bevestigen dat ook zíj hun dier al geruime tijd missen. Iets verderop in de straat bij Stijny zagen bewoners hun kat vorige week vrijdag voor het laatst. En in de Nedereindsestraat, binnen een kilometer van zowel Stijny als Sylvia, verdween afgelopen zondag ook een poes.
Ik heb er al vijf dagen niet van geslapen
Stijny Winkelman mist haar kat enorm
Die poes is van de vriend van Anne-Fleur van Buuren: hij woont in de Nedereindsestraat en is al vaker een dier kwijtgeraakt. Vorig jaar zomer raakte zijn ongechipte kat vermist, die keerde nooit meer terug. Een andere poes was een week spoorloos en keerde daarna vermagerd en mank terug. Eén van haar poten moest worden geamputeerd. De poes die afgelopen zondag verdween, was al de derde. Woensdag vonden ze het dier dood terug bij de boomgaard bij het huis. Waarschijnlijk is de poes aangereden, zegt Anne-Fleur.
Andere Kesterenaren missen hun poes of kat sinds afgelopen winter, of nog langer. Eén familie raakte vorig jaar februari zelfs twee katten tegelijk kwijt, van wie er later eentje werd teruggevonden in Rhenen. Zij hebben hun tuin inmiddels zo ingericht, dat de laatst overgebleven kat er niet uit kan. Een ander gezin spant de kroon, met liefst negen vermiste katten in negen jaar tijd.
Stijny heeft met iedereen contact gezocht en verzamelt nu de gedupeerden. Op aanraden van de politie zal de groep vervolgens collectief aangifte doen van de vermissingen. Een groep jongeren heeft in de nacht van woensdag op donderdag zelfs al gepatrouilleerd in de wijk, om te kijken of ze iets opmerken.

Politie doet nog onderzoek

Gaat er een kattenhater door de buurt in Kesteren? Iemand die zo'n hekel heeft aan katten, dat hij of zij ze in een onbewaakt ogenblik meeneemt en ze op de één of andere manier dumpt in een bos? Of zijn al deze katten simpelweg op eigen houtje weggelopen van huis?
De politie laat weten bekend te zijn met de situatie in Kesteren en heeft ook al enkele meldingen ontvangen van vermist geraakte katten. Een woordvoerder zegt dat wanneer inwoners denken dat er een strafbaar feit is gepleegd rondom de vermissing van hun dier, ze daar zeker aangifte van moeten doen.
Stijny Winkelman hoopt met heel haar hart dat ze Mason snel weer in de armen kan sluiten. Donderdag trekt ze het bos bij Rhenen in, om haar kat te zoeken. "Het is heel groot daar, dus waar ik precies moet beginnen, weet ik niet. Misschien is er geen beginnen aan. Maar ik hoop zo dat ik 'm terugvind."
Woon jij in Kesteren en ben ook jij in het afgelopen jaar een kat kwijtgeraakt? Omroep Gelderland komt graag met je in contact. Je kunt een e-mail sturen naar omroep@gld.nl.