Noord-Veluwe

Politiek wil meer subsidie om wolf buiten de deur te houden

Een wolf op de Veluwe
Een wolf op de Veluwe © Otto Jelsma / ANP
ARNHEM - Een groot deel van de Gelderse politiek wil ruimere regels om de wolf buiten de deur te houden. Op die manier moeten schapen preventief worden beschermd.
De subsidie geldt nu voor het leefgebied van de wolf, de Veluwe, en op plekken waar in korte tijd meerdere aanvallen van de wolf zijn geweest. Dat moeten dan twee aanvallen binnen zeven dagen zijn.
Maar als het aan een groot deel van de politiek ligt, moeten alle schapenhouders in Gelderland van die subsidie gebruik kunnen maken. “Daar zijn wij groot voorstander van”, zegt Arjan Tolkamp van het CDA. “Het is praktisch nog wel de vraag hoe je dat dan doet.”
Ook GroenLinks is voor. "Het is belangrijk dat er meer draagvlak voor de wolf komt, die wolf die blijft, zegt Celine Berserik.

Verplaatsbare netten als redmiddel

Zo’n subsidie kan zorgen voor meer draagvlak, denkt Berserik. Het kan dan gaan over hekken, maar er zijn ook tijdelijke oplossingen. Zo zet de provincie nu verplaatsbare netten in op het moment dat een wolf ergens meerdere keren toegeslagen heeft.
Dat zou volgens de politiek ook een optie zijn, ook om te voorkomen dat Gelderland wordt volgeplempt met hekken. "Een heel aantal veehouders zet hekken neer met een vaste omheining. Dan krijg je wel een discussie wat dat betekent voor ons landschap", zegt Tolkamp.

College niet zo enthousiast

Het Gelders college is overigens nog niet razend enthousiast om de subsidieregeling voor heel Gelderland open te zetten. Ook omdat de zogenoemde wolvencommissie na de zomer met een plan komt.
"Je moet daar echt wel wat langer over nadenken: wat betekent dat financieel en voor het landschap. Om zo maar een greep in de kas te doen, dat wil ik echt ontraden”, zegt gedeputeerde Peter Drenth. De subsidie geldt nu dus nog voor een kleiner gebied.
Wolvenschade wordt overigens sowieso vergoed. "En we gaan echt zeer flexibel om met aanvragen”, zegt Drenth.
Over twee weken staat het onderwerp weer op de agenda, dan wordt ook duidelijk of de subsidie wordt verruimd.