Arnhem en omstreken

Opvang Oekraïners zet gemeenten onder druk: 'Schouders eronder en we doen het'

Oekraïense vluchtelingen in Harskamp.
Oekraïense vluchtelingen in Harskamp. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De opvang van Oekraïense vluchtelingen leidt tot grote drukte bij gemeenten, waardoor ander werk blijft liggen. Dat blijkt uit onderzoek door de NOS onder gemeenten. Van de 30 gemeenten die meededen, gaven er 25 aan dat ze druk op de gemeentelijke organisatie voelen.
De gemeente Lingewaard nam ook deel aan het onderzoek en zegt in een toelichting: "Het opvangen van vluchtelingen is een nieuwe taak voor de gemeente. De gemeente was niet ingericht of voorbereid om deze taak uit te voeren."

'Allemaal extra werk'

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zei al eerder dat hij ziet dat gemeenten handen tekort komen. En dat wordt door veel gemeenten beaamd. Overbetuwe zegt dat ze verschillende medewerkers hebben die fulltime bezig zijn met de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. En de gemeente Druten wijst erop dat het allemaal extra werk is naast de reguliere werkzaamheden. Daardoor blijft werk liggen of wordt doorgeschoven. Doetinchem stelt dat er behoefte is aan beheerders voor de opvanglocaties; locatie-managers en beveiligers bijvoorbeeld.

Gemeenten in crisisstand

Op de vraag 'Wat zou uw gemeente helpen om de opvang van Oekraïners beter te kunnen regelen?' wijzen veel gemeenten naar de landelijke overheid. "Het Rijk moet de regie pakken en de lijnen uitzetten. Nu zijn alle gemeenten zelf het wiel aan het uitvinden", reageert Maasdriel. En in de gemeente Montferland vragen ze zich af wat er gaat gebeuren wanneer de Oekraïense vluchtelingen voor een langere periode blijven. "Gemeenten staan nu in de crisisstand en hebben gezorgd voor een tijdelijke oplossing voor de korte termijn. Maar wat is op de langere termijn de rol van de gemeente?" Ze wijzen erop dat ze er in de afgelopen jaren al veel andere taken bij hebben gekregen.
Ook vragen verschillende gemeenten zich af hoe het zit met de financiële compensatie. De rijksoverheid heeft beloofd alle kosten te vergoeden – de begroting voor het eerste half jaar gemeentelijke en particuliere opvang is 1,2 miljard euro. Maar gemeenten merken in een tijd van grote krapte op de arbeidsmarkt dat zij moeilijk aan mensen kunnen komen en dat het ook niet goed lukt om expertise van buiten in te huren.

'Schouders eronder'

Opvallend is verder dat veel gemeenten wel aangeven dat de bereidheid om zich in te zetten voor de Oekraïense vluchtelingen niet lijkt terug te lopen. Of zoals de gemeente Druten het verwoord: "De gemeente merkt in haar organisatie een grote betrokkenheid en bereidwilligheid dit te doen. Schouders eronder en we doen het!"