Arnhem en omstreken

'Het wordt een bonte verzameling aan mensen', Hoogte80-festival weer van start

Festivaldirecteur Harold Oddens
Festivaldirecteur Harold Oddens © Omroep Gelderland
ARNHEM - Overal op het terrein wordt er gebouwd aan tenten, voorstellingen en eetgelegenheden. Vanaf morgen kan je vier dagen lang op het hoogste punt van Arnhem genieten van het Hoogte80 Festival. Vier dagen vol acts, activiteiten en heerlijk eten. "Vanaf morgen wordt het hier een bonte verzameling aan mensen", vertelt festivaldirecteur Harold Oddens.
Tijdens de laatste editie telde het festival zo’n 26.000 bezoekers. Waar de teller dit jaar op eindigt, is volgens de directeur moeilijk te voorspellen. "We zijn natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Maar we doen er alles aan zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken", vertelt hij. "Er zijn allerlei tenten met muziek- en theatervoorstellingen. Natuurlijk is er ook gedacht aan lekker eten en drinken. Voor ieder is er wat de komende dagen."
Kijk naar een reportage:
Hoogte80-festival weer van start: 'Het wordt een bonte verzameling aan mensen'

Gratis entree

De organisatie van het Hoogte80 Festival vindt dat kunst en cultuur voor iedereen beschikbaar moet zijn, daarom is de entree gratis. Je betaalt alleen voor de voorstellingen die je wil bijwonen. Dit jaar is er een nieuw betalingssysteem.
"Wij hanteren een 'jij bepaalt watje betaalt'-principe. Bij elke voorstelling zijn er drie tarieven. De meeste variëren tussen de 5 en 10 euro. Dat hebben we gedaan zodat mensen zelf kiezen hoeveel zij willen uitgeven. Zo is het ook voor de gezinnen met wat minder budget toegankelijk", legt Oddens uit.
"Mensen mogen ook hun kleedje meenemen en op het picknickveld plaatsnemen. Daar mag je ook je eigen consumpties meenemen. Hopelijk verlaagt dat de drempel voor gezinnen die minder te besteden hebben", gaat hij verder.
Maar de organisatie en opbouw zijn niet gratis, dus moet het evenement op een andere manier zijn kosten terugverdienen. "Met een uitgebreid aanbod van eten en drinken proberen wij de kosten wat terug te verdienen."

Extra luchtig

Nadat er twee jaar lang een coronapandemie heerste, is er natuurlijk ook het nodige op het festivalterrein aangepast. Vroeger stond het Hoogte80 Festival vol met gesloten tenten, maar daar is dit jaar niets van terug te zien. Het park is dit keer gevuld met open tenten waarin mensen makkelijk afstand van elkaar kunnen houden. "Dat doen we omdat we mensen het gevoel van veiligheid willen geven. Zodat je zonder fysiek dichtbij elkaar te zijn, toch dichterbij elkaar kan komen", vertelt Oddens.
Dat hoeft gelukkig geen probleem te zijn, want de weersvoorspellingen zien er rooskleurig uit. Als je het de vrijwilligers vraagt, belooft het een geweldige editie te worden. "Het gaat vast druk worden met dit mooie weer, dus het wordt gewoon fantastisch", laat een van hen weten.