Gelderse Vallei

Nieuwe tips over doodgeschoten wolf: 'Hopelijk zit de gouden (à 16.000 euro) ertussen'

De doodgeschoten wolf in Stroe.
De doodgeschoten wolf in Stroe. © Opsporing Verzocht
STROE - De extra aandacht op tv voor de doodgeschoten wolf die werd gevonden in Stroe, heeft drie nieuwe tips opgeleverd. Dat zegt een woordvoerder van de politie. “We hopen dat de gouden tip ertussen zit.”
In tv-programma Opsporing Verzocht werd dinsdag voor de tweede keer stilgestaan bij de dode wolf, die in oktober vorig jaar door een voorbijganger werd gevonden langs de Stroeërschoolweg. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er een uur eerder, om 8.45 uur, twee mannen op de plek stonden waar de wolf lag.
We hebben goede hoop dat de dader wordt gepakt
“We vinden dat de politie heel goed werk heeft verricht om zover te komen”, zegt voorzitter Niko Koffeman van de Faunabescherming. “We hebben goede hoop dat dit ons dichter bij de oplossing brengt.”
De stichting, die opkomt voor de belangen van dieren die in het wild leven, loofde eerder al 16.000 euro uit voor de gouden tip. Volgens de reglementen was dat tipgeld tot afgelopen januari op te eisen. “Maar we vinden het zo belangrijk dat de dader gepakt wordt, dat dit tipgeld wat ons betreft nog staat.”
Volgens Koffeman moeten we de dader zoeken in kringen waar ze de wolf liever kwijt dan rijk zijn, en dat zijn volgens hem jagers en boeren. “Er gaat een belangrijke precedentwerking van uit. Als iemand straffeloos een wolf kan doodschieten, is dat een groot probleem. Dan zouden andere mensen die ook iets tegen de wolf hebben op hetzelfde idee kunnen komen.”

Celstraf voor doodschieten wolf

Op het ‘ernstige misdrijf’ - zoals de politie het noemt - staat een maximale straf van drie jaar cel of een boete van 21.750 euro. In België is dat een half miljoen boete en vijf jaar gevangenisstraf. “Zo erg wordt het gevonden als je een wolf doodschiet”, zegt Koffeman.
De politie hoopt dat meer getuigen zich melden. Of de drie tips die binnen zijn gekomen bruikbaar zijn, kan een woordvoerder nog niet zeggen. “Die worden nu zorgvuldig nagelopen.”

Zie ook: