Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

'Schattige' coronapups blijken bijtgrage dieren: hondentrainer trekt aan de bel

Hondeneigenaren zitten soms met de handen in het haar.
Hondeneigenaren zitten soms met de handen in het haar. © Omroep Gelderland
WENUM-WIESEL - Er zijn steeds meer probleemhonden, waar de baasjes niet mee om kunnen gaan. In coronatijd werden ogenschijnlijk schattige pups massaal in huis gehaald, maar sommige zijn uitgegroeid tot gevaarlijke, bijtgrage honden. De nood is hoog volgens hondentrainer Yvette van Veldhuijsen uit Wenum-Wiesel, gespecialiseerd in opvang en training van honden met gedragsproblemen.
Het aantal aanmeldingen van probleemhonden bij haar hondenopvang Alert is fors toegenomen, maar de opvang in het Veluwse dorp zit vol. De viervoeters verblijven tijdelijk bij Van Veldhuijsen, waar ze worden getraind en begeleid om te worden herplaatst. Maar dat is lang niet altijd mogelijk.
"We moeten coronahonden aan de lopende band laten inslapen. Zij hebben door foute fok zulke grote medische problemen dat ze niet verder kunnen. Veel mensen hebben een hond bij broodfokkers gehaald op basis van een schattige foto, maar dan weet je niet of hij goed gesocialiseerd is en of hij iets mankeert. Er zijn steeds meer mensen die zich geen raad weten met hun hond en bij ons aankloppen. Dat speelde al eerder, maar sinds de coronatijd is het veel heftiger", legt de hondentrainer uit.
Kijk naar een reportage waarin Van Veldhuijsen vertelt over deze probleemhonden:
Trainingen zijn populair, omdat opvoeden moeilijker blijkt dan gedacht

Geen opvang

Begin 2020 kreeg Alert gemiddeld vijftien aanmeldingen per week. Dat aantal steeg begin vorig jaar zelfs naar vijftig per week. Nu worden er acht honden per dag aangemeld, waarvoor ze geen plek hebben. Ook het aantal bijtincidenten nam volgens Van Veldhuijsen toe. "Niet alle honden passen in onze maatschappij. Soms zijn ze te gevaarlijk om terug te plaatsen."
De Veluwse luidt de noodklok. "Ik kan zelf nu maximaal acht honden opvangen. Normaal gesproken breng ik ook dieren onder in de dierenpensions hier in de omgeving. Maar die zitten deze zomer helemaal vol." Daar komt nog bij dat haar opvang in september weg moet zijn uit Wenum-Wiesel, omdat de eigenaar van het terrein er nieuwbouw wil plegen.

'Veel complexe honden uit buitenland'

Ze is zeker niet de enige die zich zorgen maakt. Gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht onderschrijft dat er sinds de eerste coronatijd veel probleemhonden bijkwamen: "Het is een trend. De gedragskliniek voor dieren, hondenscholen, dierenasiels geven allemaal aan dat ze daarmee te maken hebben."
"Het aantal honden in ons land steeg na de eerste corona-uitbraak met meer dan een half miljoen dieren. En er zijn heel veel complexe honden bijgekomen.", aldus Vinke. De reguliere fokkers konden de vraag niet aan en de dieren zijn uit alle hoeken en gaten en uit het buitenland gehaald. Dan kun je op voorhand voorspellen dat er meer honden met gedragsproblemen bij komen."
Ze sprak begin vorig jaar dan ook al haar zorgen uit over de grootschalige fok en malafide handel. Pups van buitenlandse broodfokkers groeien vaak op onder erbarmelijke toestanden, waardoor ze extra risico lopen op het ontwikkelen van gezondheids- en gedragsproblemen. De honden worden regelmatig te vroeg bij het moederdier weggehaald, met alle gevolgen van dien.
De eerste socialisatieperiode ligt tussen de drie en twaalf weken. Het is belangrijk dat pups in deze fase kennismaken met omgevingsprikkels, zoals verkeer, kinderen en andere honden. Als deze socialisatieperiode niet goed wordt doorlopen, kunnen er door die prikkels angsten ontstaan. Vinke: “En wat in de vroege levensfase misloopt bij honden, is later moeilijk te herstellen.”

Zie ook: