Liemers

Benzine in Duitsland vanaf 1 juni mogelijk 40 cent goedkoper dan bij ons

We zijn binnenkort weer veel goedkoper uit over de grens.
We zijn binnenkort weer veel goedkoper uit over de grens. © ANP
DOETINCHEM - Even de grens over voor een tank benzine loont momenteel nauwelijks. Maar daar komt snel verandering in. Als op 1 juni in Duitsland de tijdelijke belastingverlaging voor Euro 95 wordt ingevoerd, is de benzine daar mogelijk 40 cent goedkoper dan bij ons. Dat zou een record zijn, want nooit eerder was het prijsverschil zo groot, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland.
In Nederland kost een liter Euro 95 op dit moment gemiddeld 2,18 euro. In Duitsland betaal je voor diezelfde benzine nu 5 cent minder. Vanwege de sterk gestegen prijzen voor brandstof, kondigde de Duitse regering aan de accijns op benzine op 1 juni met 30 cent te gaan verlagen, en daarmee bespaar je ook nog eens 5 cent aan btw. De verwachting is dat de prijzen aan de pomp dus met 35 cent zullen dalen. Het prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse tankstations zou daarmee oplopen naar 40 cent.

Prijsverschil was nog nooit zo groot

De Europese Commissie registreert sinds 2005 de prijzen voor brandstof in Europa en in die 17 jaar was het verschil nog nooit zo groot. Het huidige record werd gemeten op 1 december 2021 en het verschil bedroeg toen 32 cent. In 2009 was dit verschil nog minder dan 10 cent met een prijsverschil van 3 cent in april 2011 als kleinste verschil ooit. De afgelopen tien jaar liep het verschil echter gestaag op, met het aanstaande record dus als voorlopig hoogtepunt.

Tanktoeristen over de grens

Door de enorme prijsdaling verwacht ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB, in de eerste dagen van juni een stormloop naar de Duitse pompen. Veel automobilisten zouden in mei niet meer tanken, omdat ze wachten op de lagere benzineprijzen vanaf 1 juni.
Ook BETA, de belangenvereniging van tankstations in Nederland, verwacht een enorme drukte bij Duitse tankstations, vooral aan de grens. "Ik verwacht een gigantische tanktoerisme als de benzineprijzen in Duitsland gaan dalen”, zei voorzitter Ewout Klok eerder al tegen Omroep Gelderland.
Voor pomphouders, maar ook winkeliers aan de Duitse grens is de accijnsverlaging bij onze overburen slecht nieuws. Klok: "Het treft de hele grensstreek. Want men tankt niet alleen in Duitsland, ze gaan er ook boodschappen doen en sigaretten kopen."
De voorzitter van de BETA vindt dat de overheid moet ingrijpen. "De accijnzen in Nederland moeten echt verder omlaag.”

Zie ook: