Gelderland

Wat kan je doen als jouw zonnepanelen uitvallen bij prachtig weer?

Ook bij André Braun in Brummen werken de zonnepanelen soms niet.
Ook bij André Braun in Brummen werken de zonnepanelen soms niet. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De vraag naar elektriciteit en het aantal zonnepanelen neemt enorm toe. Dit zorgt voor grote drukte op het elektriciteitsnet. Het energienet kan dit niet altijd meer aan. Hierdoor kan het op zonnige dagen voorkomen dat de zonnepanelen op je huis tijdelijk geen elektriciteit aan het net kunnen terugleveren.
Dit overkomt ook Carla Wijnhoven uit Brummen geregeld. Haar zonnepanelen leveren minder op dan dat haar vooraf is verteld. De terugverdientijd wordt hierdoor langer. Haar hele verhaal lees je hier.

Wat gaat er fout?

Als het te druk wordt op het elektriciteitsnet kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning in de elektriciteitskabel gaat dan omhoog. Is de spanning te hoog? Dan schakelt je omvormer de zonnepanelen uit of gaat de omvorming in storing. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waaraan een omvormer moet voldoen. Zo wordt schade aan elektrische apparatuur van consumenten en ondernemers voorkomen.

Denk je na over zonnepanelen? Bereid je voor

Er zijn dus plekken waar het momenteel zo druk is, dat je zonnepanelen uitvallen bij zonnig weer. Denk je erover om zonnepanelen te nemen? Bekijk dan eerst of je er in je buurt mensen zijn die problemen hebben met terugleveren. Dit kun je zien op deze website van Liander, waar zonnepaneleneigenaren spanningsproblemen kunnen melden.
Zijn er problemen bekend in jouw postcodegebied, dan is het volgens Marloes de Vink van Liander alsnog een goed idee om zonnepanelen te nemen. "We hebben een klimaatakkoord te realiseren, dus zonnepanelen zijn een goede investering. Maar je zou het moment waarop je zonnepanelen neemt wellicht iets kunnen opschuiven. Zo weten we in Brummen dat Liander daar in 2023 het net gaat uitbreiden. Wellicht kunnen mensen daar rekening mee houden."

Kun je de problemen voorkomen?

Wie ziet dat er geen problemen zijn met de netspanning, moet zich overigens ook niet meteen rijk rekenen. De problemen kunnen namelijk ook ontstaan doordat je buren tegelijk of vlak na jou zonnepanelen op hun dak leggen. "Je kan op dit moment panelen hebben die prima functioneren, maar als je buurman dat ook doet kan het wellicht nét de druppel zijn voor de capaciteit, waardoor de situatie anders kan worden", zegt de Vink.
Als de zon fel schijnt, kun je volgens Liander het beste de opgewekte stroom direct gebruiken. "Bijvoorbeeld door je auto op te laden of je wasmachine of vaatwasser te laten draaien." Door de opgewekte stroom zelf te gebruiken kun je het uitvallen van je zonnepanelen deels tegengaan.

Kan ik een vergoeding aanvragen?

Uiteindelijk loop je als zonnepaneleneigenaar inkomsten mis als je zonnepanelen het niet altijd doen. Maar onlangs heeft de geschillencommissie Energie geoordeeld dat de netbeheerder, in Gelderland Liander, niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de gemiste inkomsten veroorzaakt door het afschakelen van de omvormer. "Ondanks dat wij ons kunnen vinden in deze uitspraak, begrijpen wij heel goed dat dit voor consumenten geen leuke boodschap is", zegt Liander daarover.
De netbeheerder zegt er alles aan te doen om problemen met teruglevering zoveel mogelijk te voorkomen. "Hierbij is het belangrijk dat consumenten via energieleveren.nl doorgeven dat ze zonnepanelen plaatsen en het melden als hun omvormer uitschakelt door spanningsproblemen. Op deze manier krijgen wij beter inzicht in waar aanpassingen in het elektriciteitsnet nodig zijn."