Achterhoek

Vlasoven is na 50 jaar weer thuis in Winterswijk

De vlasoven op de nieuwe locatie
De vlasoven op de nieuwe locatie © Stichting Vlasoven te Veene
WINTERSWIJK - De gerestaureerde vlasoven te Veene in Winterswijk wordt deze zaterdag onthuld. Het is een monumentaal gebouwtje waarin in de negentiende eeuw vlas werd gedroogd.
Het is de enige vlasoven die in het open veld staat. Alleen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en in het openluchtmuseum net over de grens in Duitsland staan nog vlasovens.
Dit exemplaar werd oorspronkelijk in 1825 gebouwd in 't Woold bij Winterswijk. Vijftig jaar lang stond de oven 15 kilometer verderop, in Huppel. In november werd hij verplaatst naar ongeveer de oorspronkelijke locatie. De afgelopen maanden hebben vrijwilligers de oven en de omgeving in orde gemaakt.
Zo werd de vlasoven vorig jaar verplaatst:
Monumentale vlasoven succesvol verplaatst
Burgemeester Joris Bengevoord en Claudius II van 't Westende Meeder, de jongste achterkleinzoon van wijlen Jan Willem te Veene, onthullen de vlasoven. Tijdens de onthulling zijn er vlasgereedschappen te zien en wordt uitgelegd hoe het proces van vlas tot linnen werkt. "Het is een bijzonder feestelijke dag. Wij zijn blij dat de vlasoven terug is in 't Woold", aldus de Stichting Vlasoven te Veene.

Geschiedenis

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de vlasoven door Jan Willem te Veene geschonken aan de eigenaren van de Korenspieker in Winterswijk Huppel. De oven is destijds op het boerenerf geplaatst. In 2019 heeft de huidige eigenaar aangegeven afstand te willen doen van de vlasoven. De eigenaar van landgoed Te Veene - de locatie waar de vlasoven oorspronkelijk vandaan komt - wilde meewerken aan het initiatief om de oven thuis te brengen.
Het idee is om op locatie rondleidingen te geven en te vertellen over de vlasindustrie 'Van vlas tot linnen'. Vlas speelde een belangrijke rol in de Winterswijkse samenleving. In de zeventiende eeuw stond Winterswijk bekend om de vlasindustrie. Vlas werd verbouwd en de vezel van vlas werd gebruikt om textiel van te maken. Daarvoor was een vlasoven nodig. Tot de negentiende eeuw was vlas een belangrijke grondstof. Daarna veroverde katoen de wereld.

Zie ook: