Rijk van Nijmegen

Archeologen zo blij als een kind: eerste Betuwse boeren komen boven de grond

Archeoloog wijst naar botresten
Archeoloog wijst naar botresten © Omroep Gelderland
ANGEREN - Je ziet vooral een enorme homp Betuwse klei wanneer je er naar kijkt, maar het is zoveel meer...namelijk een graf uit het neolithicum. De steentijd. In Angeren zijn archeologen zo blij als een kind in een snoepwinkel met de vondst van twee skeletten.
De archeologen werken op een plek in Angeren langs de Betuweroute waar de snelweg A15 doorgetrokken gaat worden. Daar stuiten ze nu op twee begraven mensen. De allereerste Betuwse boeren. “Zo’n zesduizend jaar geleden zijn deze mensen hier begraven”, zegt archeoloog Judith van der Leije.

Peuteren in het laboratorium

De homp klei gaat mee naar het laboratorium om heel voorzichtig uit elkaar gepeuterd te worden. Dat levert een schat aan informatie op
“Hoe oud ie was, of het een man of een vrouw was”, legt archeoloog uit. Zelfs wat hij of zij gegeten heeft valt met een beetje mazzel te achterhalen.

Wachten op meer vondsten

Van der Leije: “En we denken, als we er eenmaal nu twee gevonden hebben, dat we er waarschijnlijk hiernaast nog wel een paar gaan aantreffen. Dus dat we hier te maken hebben met een klein grafveld.”
Het is niet voor het eerst dat bij de doortrekking van de A15 archeologen worden getrakteerd op prachtvondsten. In 2018 kwam al een Romeins grafveld tevoorschijn en in 2020 werden resten van een 7000 jaar oude nederzetting gevonden.
Kijk hier zelf naar wat er na 6000 jaar nog over is van die allereerste Betuwse boeren:
6000 jaar oude boeren gevonden

Zie ook: