Achterhoek

Ton (74) is gek op oud tuingereedschap: 'Dan vertel ik hoe de mensen vroeger werkten'

DOETINCHEM - "Ik kan hier mijn ei kwijt, het is een soort therapie", vertelt Ton Peer als hij door zijn tuin loopt. De Achterhoeker is een echte tuinliefhebber én gek op oud tuingereedschap. Inmiddels heeft hij al een hele verzameling. "Er komen mensen bij mij en die zeggen dan: ik heb nog een zeis, een rolschoffel of pottenpers. Is dat wat voor jou Ton? Dan zeg ik: graag!"
Elf jaar geleden werd Ton verliefd op een huis met een stuk grond in Doetinchem. "We hadden dertig jaar een tuincentrum. Nadat we ons bedrijf hadden verkocht, stond dit te koop. Het was gelijk spekkie naar mijn bekkie."

'Het groeit weelderig'

Maar er was wel wat werk aan de winkel. "Het was een troosteloze vlakte, de grond was zo schraal", blikt Ton terug. "Maar met mijn agrarische achtergrond wist ik als geen ander hoe ik de grond moest aanpakken. En uiteindelijk heb ik er een oase van gemaakt en je ziet het resultaat: het groeit weelderig en het tiert."
Tuinliefhebber Ton geniet iedere dag van zijn tuin
Tuinliefhebber Ton geniet iedere dag van zijn tuin © Omroep Gelderland
Ton heeft de tuin achter zijn huis 'De Zumpe' genoemd, vernoemd naar het moerasgebied aan de rand van Doetinchem-Oost. De tuin bestaat uit een sier- en een groentetuin. Beide stelt de Achterhoeker ook open voor publiek tijdens opentuindagen. "Ik vind het leuk om ook andere mensen te laten genieten van mijn tuin. Ik zelf geniet er elke dag van, het is voor mij een paradijsje", benadrukt hij.

Verzameling oud agrarisch gereedschap

Naast zijn werk in tuin verzamelt Ton sinds enkele jaren oud agrarisch gereedschap, waar mensen vroeger hun boterham mee moesten verdienen. "Ik vind het leuk om dat verloop van die tientallen jaren te zien en ik vind het belangrijk om dat over te dragen aan mijn kinderen en kleinkinderen. Dan vertel ik ze hoe de mensen vroeger werkten."
Ton verzamelt oud tuingereedschap omdat hij het belangrijk vindt dat dit bewaard blijft
Ton verzamelt oud tuingereedschap omdat hij het belangrijk vindt dat dit bewaard blijft © Omroep Gelderland
Het meeste oude tuingereedschap heeft Ton gekregen. Als hij een zeis pakt, komen de verhalen gelijk naar boven: "Ik zie mijn vader nog zitten op zondagmiddag. Dat zat hij te tikken op de rand van de zeis om deze scherp te krijgen, zodat hij de volgende dag de spinazie kon maaien."
Ton merkt ook aan de mensen die zijn tuin bezoeken, dat zijn verzameling tot de nodige gespreksstof leidt: "Mensen herinneren zich weer dingen van vroeger, van: zo deed mijn vader het ook."
Ton is nog altijd op zoek naar oud tuingereedschap. Hij deed daarom een oproep bij Gelderland Helpt:
Ton (74) is gek op oud tuingereedschap

'Nog één wens'

Ton heeft inmiddels al een hele verzameling, maar hij heeft nog altijd één wens: "Ik ben nog altijd op zoek naar een agrarisch gereedschap. Met name een éénrijige zaaimachine van het merk Planet en een plantenschopje, dat loopt een beetje spits af en heeft een steel van 80 centimeter. Dat vind ik prachtig. En mocht er nog tuingereedschap zijn bij oude kwekers en tuinders, dan hou ik mij aanbevolen."
Kan jij Ton helpen aan oud tuingereedschap? Kijk voor meer informatie op de website van Gelderland Helpt.