Stedendriehoek

Geen logistiek centrum op terrein van Eerbeekse camping

De vele vrachtwagens in het dorp zorgen voor geluidsoverlast in Eerbeek.
De vele vrachtwagens in het dorp zorgen voor geluidsoverlast in Eerbeek. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Als het aan het provinciebestuur ligt, komt er een nieuw logistiek centrum achter bedrijventerrein Kollergang in Eerbeek. Dat maakt het provinciebestuur dinsdag bekend. De andere mogelijke locatie op het terrein van een Eerbeekse camping valt daarmee af.
Een derde optie, het voormalig Burgersterrein midden in het dorp, viel eerder al af na protesten van omwonenden. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink is er voor de huidige locatie achter het bedrijventerrein meer draagvlak. "We kiezen hiermee voor de locatie die het best aansluit bij de wens van inwoners en bedrijven."

Natuurbelangen

Op de beoogde locatie ligt nog wel een oude bosgroeiplaats. Deze zijn beschermd in de Gelderse omgevingsverordening. De provincie kan hier bij botsende belangen van afwijken en op een andere plek herbeplanten. Daar wordt nu voor gekozen.
Markink: "We hebben te maken met natuurbelangen, economische belangen en maatschappelijke belangen. Alles afwegende vinden we dit de beste locatie." Omdat het college voor dit besluit af zal wijken van de omgevingsverordening wordt Provinciale Staten nog wel om een reactie gevraagd.

Productie verhogen

De nieuwe logistieke hub moet zorgen voor efficiëntere opslag voor de papierfabrieken en zo de overlast in het dorp beperken. De drie papierfabrieken DJP De Hoop, DS Smith Packaging en Folding Boxboard Eerbeek willen namelijk binnenkort binnen hun bestaande vergunning de productie verhogen. Wat meer vrachtbewegingen met zich meebrengt.
Nu hebben de drie fabrieken verschillende opslaglocaties in en om Eerbeek heen. Daar rijden diesel vrachtwagens af en aan om producten op te slaan. Door de opslag van de fabrieken samen te voegen in één logistiek centrum wordt het pendeltransport volgens de provincie en de bedrijven efficiënter. Voorwaarde van de provincie is wel dat het vervoer van de bedrijven naar het nieuwe LCE straks elektrisch wordt.

Planning

Maar voordat er een schop in de grond gaat moet er nog wel het een en ander gebeuren. De komende maanden heeft de provincie nodig om de milieueffectrapportage (m.e.r.) af te ronden en de voorkeurslocatie te vertalen naar een provinciaal inpassingsplan. Naar verwachting wordt dit ontwerpplan rond de jaarwisseling ter inzage gelegd. Daarna moeten de leden van Provinciale Staten een besluit nemen over het plan.