Gelderland

Goedkoop tanken in Duitsland: hoeveel jerrycans mag ik volgooien?

De Duitse prijzen dalen op 1 juni.
De Duitse prijzen dalen op 1 juni. © ANP
ARNHEM - Ga jij het ook doen? Tanken in Duitsland? Het prijsverschil tussen Duitse en Nederlandse benzine wordt per 1 juni zo groot dat waarschijnlijk meer mensen dan ooit naar Duitsland rijden om de tank vol te gooien. Je auto volproppen met jerrycans vol Duitse goedkope benzine: mag dat eigenlijk wel?
Volgens de ANWB is het niet verboden om jerrycans in Duitsland te vullen en daarmee naar Nederland te rijden. Daar zitten overigens wel voorwaarden aan. Zo mogen de jerrycans niet groter zijn dan 60 liter. En ze moeten goedgekeurd zijn voor het doel waar je ze voor gebruikt. De maximale mee te nemen hoeveelheid is 240 liter.

Naheffing accijns

Maar er zit een addertje onder het gras, weet Erik Jan de Jong van de ANWB. Want volgens de wetgeving ben je verplicht om voor alle benzine die je gebruikt accijns te betalen. Je bent dus accijnsplichtig en dat betekent dat de douane een naheffing plus eventueel een boete kan opleggen als je door Nederland rijdt met je zojuist volgetankte jerrycans.
Nou weet De Jong niet of de douane daar dagelijks specifiek op gaat controleren, maar in voorkomende gevallen, zoals bij een ongeval, een verkeerscontrole of tijdens autopech, kan de douane natuurlijk wel worden ingeschakeld. "Je kan dus een financieel risico lopen als je extra jerrycans voltankt in Duitsland", benadrukt De Jong.

Brandgevaarlijk

Daarnaast wijst de ANWB erop dat niet alleen het vervoer van brandstof, maar ook het opslaan in je schuurtje en het uiteindelijke overschenken in je benzinetank risico's met zich meebrengt.
"Een schuurtje vol benzine is brandgevaarlijk en in sommige gevallen zelfs explosiegevaarlijk", waarschuwt De Jong. "Zeker als er in die ruimte ook fietsaccu's worden opgeladen of opgeslagen. Daarnaast is er kans op brand- en milieuschade door het morsen van benzine tijdens het overschenken. Want hoe voorzichtig je ook overschenkt: een professioneel benzinestation heeft niet voor niets een vloeistofdichte ondergrond."

Risico

"Niet doen", is het advies dus van de ANWB. "Je neemt een heel groot risico door met zoveel brandbare vloeistof in je auto of busje rond te rijden. Er hoeft niets te gebeuren of het kan enorm misgaan", aldus Erik Jan de Jong van de ANWB. "Het is potentieel gevaarlijk en dat risico wil je niet lopen."

Zie ook: