Stedendriehoek
Wethouder dient ontslag in na onderzoek grensoverschrijdend gedrag

ZUTPHEN - Een week voor haar officiële afscheid dient de Zutphense wethouder Laura Werger haar ontslag in. Ze vindt dat er niet zorgvuldig omgegaan is met haar rechten, nadat er een extern onderzoek naar haar is ingesteld vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag. "Ik krijg niet de gelegenheid om een toelichting te geven of om mezelf te verdedigen."
Gemeentesecretaris Monique Stouten meldde in maart dat er signalen van ambtenaren waren over intimiderend gedrag vanuit de wethouder. Om hoeveel ambtenaren het zou gaan is nooit bekend gemaakt. Werger werkte vervolgens mee aan het onderzoek. "Ik heb een gesprek gehad van twee uur met de onderzoekers."
'Geniepig overleg'
De uitkomsten van het onderzoek kreeg de wethouder recent te zien. "Ik ga niet over het rapport. Ik heb het alleen ter kennisname gezien. Maar gisteren heeft het college een besluit genomen dat over mij gaat." Ze doelt hiermee op de overige collegeleden, wethouder Eva Boswinkel (GroenLinks), wethouder Mathijs ten Broeke (SP) en burgemeester Annemieke Vermeulen.
"Dat gebeurde in een vergadering die in het geniep was belegd en plaatsvond waarbij een besluit is genomen over zaken die mij aangaan. Het is voor mij onbegrijpelijk dat een deel van het college vergadert over een collega zonder deze collega daarin te kennen of ook maar de kans te bieden aanwezig te zijn om een toelichting te geven."
Reactie burgemeester
Volgens de voorzitter van het college, burgemeester Annemieke Vermeulen, is er inderdaad maandagavond vergaderd over het rapport. "Het college van B&W heeft kennis genomen van de brief van mevrouw Laura Werger. Er heeft de afgelopen maanden een onderzoek plaatsgevonden naar gedrag van een wethouder. Het college heeft het eindrapport afgelopen maandag besproken."
De gemeenteraad is volgens de burgemeester nu aan zet om iets van het rapport te vinden. "Het rapport ligt nu onder geheimhouding ter inzage voor raadsleden. Het is aan de raad om te besluiten wat de verder te nemen stappen zijn."
"De verwijten gericht aan het adres van het college, laten we voor de rekening van mevrouw Werger", stelt de burgemeester. "Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten wat er met de uitkomsten van het rapport moet gebeuren. Dat is niet aan het college. Het college wil de raad hierbij uitdrukkelijk niet voor de voeten lopen."
Anonieme brief
Volgens Werger is het onderzoek in maart ingesteld op basis van een anonieme brief van ambtenaren aan de redactie van een regionale krant. Drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Je moet kijken naar proportionaliteit, wat is er aan de hand, wat zijn de juiste acties om te ondernemen? Wat doe je op welke moment en waarom? Dat zijn zaken die onvoldoende in ogenschouw zijn genomen", vindt Werger.
Op grensoverschrijdend gedrag zegt ze hiervoor nooit te zijn aangesproken. "Als mensen zich gekwetst voelen, dan is dat heel simpel: dan is dat iemands gevoel en dat is altijd goed. Dan kan ik niet zeggen dat het niet zo is. Maar het is bijzonder dat drie weken voor de verkiezingen er een anonieme brief komt, terwijl er vier jaar lang niets aan de hand is."
Door als raadslid
Nu Werger haar functie neerlegt maakt ze haar wethouderschap op een week na niet af. "Ik vind het bijzonder verdrietig dat al het goede werk wat gedaan is, en waar ik met heel veel ambtenaren vorm aan heb gegeven, dat dat nu overschaduwd wordt door wat er nu gebeurd is."
Ondanks haar onverwachte vertrek blijft Werger wel actief in de Zutphense politiek, als raadslid. "Ik zal niet ontkennen dat het me niet in de koude kleren is gaan zitten. Ik ben ook mens, en ik vind dit bijzonder verdrietig. Maar er hebben heel veel mensen op mij gestemd. Ik ga deze mensen niet teleurstellen."