Arnhem en omstreken / Achterhoek

Dit kan je allemaal doen op deze Hemelvaartsdag

Het dauwtrappen ging dit jaar wel door.
Het dauwtrappen ging dit jaar wel door. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dauwtrappen, een festival bezoeken of stoom afblazen: een greep uit de activiteiten de komende Hemelvaartsdag. De afgelopen twee jaar waren er coronamaatregelen, maar donderdag kunnen we weer volop zonder beperkingen op pad.
Een oude Hemelvaartstraditie, 's ochtends vroeg een stevige wandeling maken ofwel dauwtrappen, kan onder andere op de Lochemse Berg of in natuurgebied 't Leesten bij Ugchelen. Voor deze excursies met boswachters van Gelders Landschap en Kastelen en Staatsbosbeheer is reserveren noodzakelijk. Wie liever een baantje trekt, kan vanaf 06.00 uur dauwzwemmen in het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen. Dit kan zonder reservering.
Dauwtrappen in alle vroegte op de Lochemse Berg

Van theater en muziek tot stoomtreinritten

Wie niet zo'n vroege vogel is, kan terecht bij het Hoogte 80 Festival in Arnhem, met muziek, theater en dans op een van de hoogste punten in de Rijnstad. Dat begint donderdag en duurt tot en met zondag. De laatste editie in 2019 trok zo'n 26.000 bezoekers.
Het is donderdag Nationale Stoomtreindag. Dan rijdt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) met meerdere stoomtreinen tussen Apeldoorn en Beekbergen en tussen Beekbergen en Loenen. "In ons historische Museumstoomdepot vinden verschillende activiteiten plaats. Locomotieven worden gerangeerd, van kolen voorzien door een oude kolenkraan, en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water.", meldt de VSM.

Dweilorkesten en broodweging

In Groenlo wordt het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap gehouden. "Een super gezellig muziekfestival, dat door de jaren heen grote bekendheid heeft verworven in alle hoeken van Nederland.", aldus de organisatie. Er doen dertig orkesten mee: achttien in de wedstrijdklasse en twaalf in de zogenoemde "leutklasse".
Een traditionele roggebroodweging met bijbehorende veiling is te zien aan de Zelhemseweg in het Gelderse Hengelo. De roggebroden worden na weging, bij opbod verkocht en de opbrengst is voor een goed doel dat de deelnemende kerkgenootschappen hebben uitgezocht. In Dinxperlo is een internationale grensmarkt.

Oekraïense proeverij

Iedereen die kennis wil maken met de Oekraïense keuken kan terecht op de Hemelvaartsmarkt in Zetten. Daar wordt de bietensoep borsch en shuba, een kleurrijke haringsalade, geserveerd. “Het zijn allebei Oekraïense klassiekers, ik maak ze thuis heel vaak”, vertelt de Oekraïense Valentyna Fonteijn, die de gerechten bereidt.
Begin maart ontvluchtte zij samen met haar Nederlandse man André, hun twee jonge dochters en haar moeder Elena het oorlogsgeweld in haar thuisland. De opbrengst van de verkoop van de borsch en shuba gaat naar Freedom for Ukraine, de stichting die André en Valentyna hebben opgericht. Vanuit hun tijdelijke adres in Zetten bieden ze hulp aan hun thuisland, onder meer door (medische) hulpgoederen en transporten te organiseren.