Arnhem en omstreken

Grootste caravanstalling van Gelderland moet dicht: 'Klanten met handen in het haar'

De grootste caravanstalling van Gelderland gaat dicht.
De grootste caravanstalling van Gelderland gaat dicht. © Omroep Gelderland
BEMMEL - Caravanstalling Lingewaard in Bemmel moet aan het einde van het jaar haar deuren sluiten. De eigenaar heeft het pand en het terrein verkocht aan een Australische ondernemer. De beheerder Bob Scholten is daarom dringend op zoek naar een nieuwe locatie om een doorstart te maken met zijn bedrijf. In de tussentijd moeten ruim 1400 klanten van Bob op zoek naar een nieuwe, tijdelijke stalling.
"Het pand is verkocht omdat er asbest in zit. De verzekering van het pand werd steeds duurder vanwege het grotere risico. Bij een brand zou het een miljoenenclaim worden om de hele omgeving schoon te krijgen", vertelt Scholten, die inmiddels bijna twintig jaar actief is in de caravanbranche.
In 2013 had hij het huidige pand aan de Veilingweg in Bemmel op het oog. "Ik heb destijds de eigenaren benaderd, want er was steeds meer vraag naar stalling van caravans en campers. Ik wist dat de cijfers verder omhoog zouden gaan."
Deze campers en caravans zijn binnenkort dakloos

'Helemaal vol'

Zijn verwachting kwam overeen met de realiteit. "We hebben een paar keer een open dag gehouden. Binnen 2,5 jaar zat ik helemaal vol met een maximale capaciteit van 1400 plekken."
Veel klanten zitten met de handen in het haar.
Veel klanten zitten met de handen in het haar. © Omroep Gelderland
Zo is de stalling van Scholten naar eigen zeggen de grootste van Gelderland geworden. De wachtlijst werd ondertussen steeds langer. Momenteel heeft de ondernemer vierhonderd mensen op de wachtlijst staan en krijgt hij elke week nog zo'n dertig aanmeldingen. "En dat is lang niet alles. Veel mensen hebben er geen zin meer in als ze horen dat ze moeten wachten. Anders had ik wel achthonderd mensen op de wachtlijst staan."

'Met de handen in het haar'

De nieuwe eigenaar gaat het pand volgend jaar slopen en dus is er geen plek meer voor alle caravans en campers. "Klanten zitten met de handen in het haar. We kijken naar een noodoplossing, want je wilt je camper van 80.000 euro niet buiten laten staan."
Het vinden van een plek voor de overgangsperiode wordt echter niet makkelijk. Net als de stalling van Scholten, zitten andere stallingen in de provincie overvol. De ondernemer is daarom druk op zoek naar een nieuwe locatie en gaat volgende week in gesprek met de gemeente Lingewaard.
"Er is wel grond, maar die is bestemd voor de landbouw. De gemeente moet dan eerst het bestemmingsplan wijzigen. Ik hoop dat het lukt om voor het einde van het jaar een nieuwe locatie te vinden en vergunningen rond te krijgen."