Gelderse Vallei

Miljoenen naar Regio Foodvalley voor bouw van veel nieuwe huizen

De woningbouw moet versneld gaan plaatsvinden in de Regio Foodvalley.
De woningbouw moet versneld gaan plaatsvinden in de Regio Foodvalley. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Met grote meerderheid heeft de Tweede Kamer besloten dat de Regio Foodvalley een grootschalige woningbouwlocatie wordt. Met deze status maakt de regio rond onder meer Wageningen, Ede en Barneveld aanspraak op miljoenen euro's uit Den Haag.
De motie is ingediend door CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts uit Voorthuizen. Zijn plan werd door alle partijen gesteund behalve de PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Volt, Lid Omtzigt, BIJ1 en Lid Gündoğan.

Betaalbare en goed bereikbare woningen

"Een grootschalige woningbouwlocatie is een gebied waar voldoende betaalbare en goed bereikbare woningen kunnen worden gebouwd, en waar we dit proces willen versnellen", aldus Geurts. Met geld van het Rijk krijgen deze gemeenten de financiële armslag om bijvoorbeeld industrie uit te kopen die momenteel nog binnen de bebouwde kom staat.
Vanwege de enorme krapte op de woningmarkt wil het Rijk de komende jaren een miljoen woningen bouwen. Geurts: "Alleen al rond Arnhem en Nijmegen en de regio Foodvalley zijn tot 2040 zo'n honderdduizend nieuwe woningen nodig. Dit is ongeveer 10 procent van de nationale opgave."
Foodvalley leent zich volgens Geurts perfect om meer woningen te bouwen. "Vanwege de zeespiegelstijging en problemen met de funderingen van woningen in het westen gaan we steeds meer bouwen in het midden van Nederland. Ik zie echt kansen voor dit gebied."

Zestien locaties in Nederland

Met de Regio Foodvalley heeft Nederland nu zestien grootschalige woningbouwlocaties. Tot dinsdag had in Gelderland alleen de regio Nijmegen deze status. Tweede Kamerlid Geurts wil op termijn dat ook een gebied in de Achterhoek de status krijgt.
De Regio Foodvalley is een gebied dat bestaat uit verschillende Gelderse en Utrechtse gemeenten. Het gaat om Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. In de regio wordt samengewerkt tussen regionale overheden, ondernemers, en onderwijs- en kennisinstellingen.

Zie ook: