Noord-Veluwe

Hoe is het om als kind in oorlogstijd te leven? Dit museum bedacht er een spel voor

Kinderen zijn druk bezig met de speurtocht.
Kinderen zijn druk bezig met de speurtocht. © Omroep Gelderland
ERMELO - Hoe is het om als kind in oorlogstijd te leven? Rond die vraag bedacht museum Het Pakhuis in Ermelo twee jaar geleden een speurtocht. De bedoeling was die tocht te introduceren in het kader van '75 jaar vrijheid', maar door corona kon het al die tijd niet doorgaan. Deze dinsdag was het dan eindelijk zover - en het spel is relevanter dan ooit.
Het museum biedt een educatief programma, waarin basisschoolleerlingen stapje voor stapje het verhaal over twee kinderen leren ontrafelen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Ermelo. Centraal staan de joodse kinderen Eva en Bram, die uiteindelijk worden verraden en vermoord. "Scholen hebben zich massaal ingeschreven om de speurtocht nu alsnog te komen doen", zegt museumdirecteur Germa Greving.

Geen ver-van-mijn-bed-show

Voor de schoolkinderen van nu is oorlog geen ver-van-mijn-bed-show-meer: door de oorlog in Oekraïne is het dagelijkse realiteit. "Nu denk ik hoe goed ik het hier heb, en hoe zou het voelen om helemaal niks te hebben als vluchteling?", vraagt Pippa zich af. Met haar klas brengt ze een bezoek aan het museum. Voor haar klasgenoot Aiden is het "onvoorstelbaar" om in oorlogstijd te leven. "Je verlaat gewoon zonder reden je huis, dat is niet voor te stellen, zo erg."

Toen en nu

"Je merkt het aan de betrokkenheid van de kinderen dat ze door de oorlog in Oekraïne nu relaties leggen tussen wat ze op tv zien en wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd", vertelt museumdirecteur Greving. Ze vervolgt: "Daarnaast bedenken ze wat oorlog betekent voor die mensen."
Het museum zal voorlopig nog doorgaan met dit educatieve programma. "Dit is zó actueel en zó belangrijk, dit verhaal moeten we blijven vertellen."