Achterhoek / Arnhem en omstreken

'Needle spiking' bereikt onze provincie: een broodjeaapverhaal of gebeurt het echt?

Benthe Prikken zegt te zijn gedrogeerd met een naald.
Benthe Prikken zegt te zijn gedrogeerd met een naald. © REGIO8/Pexels (beeldbewerking Omroep Gelderland)
DOETINCHEM - Het fenomeen ‘needle spiking’ heeft onze provincie bereikt. Er komen meldingen uit Arnhem en Doetinchem van vrouwen die denken te zijn gedrogeerd met een naald bij het uitgaan. Wat is daarvan waar?
Needle spiking is een relatief nieuw fenomeen, dat afgelopen oktober plotseling opdook in het Verenigd Koninkrijk. In zes maanden tijd ging het om meer dan 1300 meldingen, schrijft The Guardian. Vooral vrouwen zouden geprikt worden, waarna ze zich duizelig of misselijk voelen. Ook in Frankrijk en België werden zulke gevallen gerapporteerd.
Begin deze maand bleek uit onderzoek van de NOS dat er ook in ons land meldingen zijn gedaan van needle spiking. Het ging volgens de politie in eerste instantie om ‘een handjevol aangiftes’ in Groningen en Amsterdam.

Meldingen uit Arnhem en Doetinchem

Inmiddels komen de meldingen uit alle hoeken van het land, ook uit onze provincie. Zo zegt de 23-jarige Demi in Arnhem te zijn gedrogeerd door een naald. Ze plaatste er een video over op TikTok, die vervolgens heel vaak werd gedeeld.
Ook Benthe (20) denkt gedrogeerd te zijn door een naald tijdens het uitgaan:
Benthe (20) denkt gedrogeerd te zijn tijdens uitgaan door 'needle spiking'
Ook een Facebook-bericht van de 23-jarige Verena uit Doetinchem ging viraal. Daarin zei ze afgelopen zaterdag met een naald te zijn gedrogeerd in een café in het centrum van Doetinchem. “Van de vriend met wie ik uit was, hoorde ik dat ik twee biertjes had gehaald en naar de grond stortte toen ik bij hem terugkwam.”

'Prikplek' onder haar bil

Ze werd naar buiten gebracht, waar ze moest overgeven en paniekaanvallen kreeg. Uiteindelijk werd ze met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. “Daar hebben ze onderzoeken gedaan en kleine deeltjes ketamine en amfetamine gevonden”, vertelt ze.
Pas later ontdekte ze een ‘prikplek’ op haar been, net onder haar bil. Ze is ervan overtuigd dat ze met een naald is gedrogeerd. “Ik heb een opleiding tot prikken gevolgd, dus ik weet hoe zulke plekken eruit zien.”
Verena heeft een melding gemaakt van het voorval bij de politie, die maandag bij haar langskwam. Haar bericht op Facebook, dat honderden keren was gedeeld, heeft ze op verzoek van de agenten verwijderd. “Het liefst had ik het laten staan om mensen te waarschuwen, maar de politie wilde dat graag in belang van het onderzoek.”

Waar hebben we nu precies mee te maken?

De kroegbaas uit Doetinchem weet het zeker: het is een broodjeaapverhaal. De politie wil niets kwijt over de zaak. In zijn algemeenheid zegt een woordvoerder dat het fenomeen de aandacht van de politie heeft. “Op dit moment wordt er landelijk gemonitord wat er binnenkomt aan meldingen om inzichtelijk te krijgen waar we nu precies mee te maken hebben.”
Voorlopig ontbreekt het nog aan hard bewijs. Ook zijn er geen verdachten in beeld. “We proberen op basis van de meldingen die we binnenkrijgen in beeld te krijgen in hoeveel gevallen daadwerkelijk iets is toegediend”, aldus de woordvoerder.

Onderzoek naar drogeren is lastig

Maar dat is lastig, zegt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. Zo worden sommige drugs zo snel afgebroken door het lichaam, dat ze al na enkele uren niet meer terug te vinden zijn in de urine of het bloed. “In Groot-Brittannië heeft een speciale commissie de prikincidenten onderzocht, maar daar staan ze nog altijd voor een raadsel.”
Ook is volgens hem het gissen naar het motief van een eventuele prikker. De politie kijkt nog in hoeverre er sprake is van een ‘secundair delict’, zoals een beroving of zedenmisdrijf. “Dit vraagt meer tijd en verdieping”, aldus de woordvoerder.

'Praktisch onmogelijk'

Het Trimbos-instituut noemt drogeren via een naald een ‘omslachtige methode’. “Je moet je voorstellen: iemand loopt dan met een naald door de kroeg en moet iemand prikken die aan het dansen is. In de aders is dan praktisch onmogelijk. In een spier zou nog kunnen, maar dan zijn de effecten kleiner. Bovendien is het heel lastige om bepaalde drugs zo toe te dienen”, zegt de woordvoerder.
Hij wijst erop dat ook alcohol de boosdoener kan zijn. “Mensen zijn lang niet meer uit geweest en staan voor het eerst weer in een volle kroeg. De effecten van alcohol lijken soms op die van drugs, zoals ketamine. Denk aan paniekaanvallen, verwijde pupillen en geheugenverlies. Het gebeurt ook dat mensen gedrogeerd worden met alcohol. Dat ze bijvoorbeeld twee shotjes wodka in hun mixdrankje krijgen, in plaats van één.”
We moeten needle spiking serieus nemen
Beelden mensen het zich dan alleen in dat ze gedrogeerd zijn met een naald? Het Trimbos-instituut wil niet meteen van een hoax spreken. “Het is belangrijk dat we needle spiking wel serieus nemen. Er zijn veel praktische bezwaren tegen het verhaal, maar dat betekent niet dat het niet kan gebeuren. Als je kijkt naar het aantal meldingen en je de verhalen van vermoede slachtoffers hoort, dan is dat heel heftig.”

Zie ook: