Rijk van Nijmegen

Roeland gaat 82 (!) Alpentoppen beklimmen en heeft daar een goede reden voor

Roeland van Oss.
Roeland van Oss. © Sanna Raistakka.
HEUMEN - Roeland van Oss uit Heumen gaat alle Alpentoppen beklimmen die hoger zijn dan 4.000 meter. Dat zijn er in totaal 82. Hij wil deze prestatie neerzetten om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Donderdag begint hij met de eerste top: de Piz Bernina van 4049 meter, de hoogste top van de Oostelijke Alpen. Alhoewel...als het weer het toelaat.
Zijn huis in Heumen verruilt hij vaak voor het Franse dorp Chamonix, middenin de Alpen op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bergbeklimmen en het gidsen van anderen naar de top is zijn passie. Maar de laatste jaren verandert het ongerepte berglandschap steeds sneller. De Alpengletsjers verdwijnen, rotsen brokkelen in snel tempo af en het weer wordt steeds wisselvalliger. Roeland besloot daarom iets te gaan doen.

Veel te stoer

"Bergbeklimmen wordt gezien als iets heel stoers", zegt de Heumenaar, wanneer je hem vraagt waaróm hij die 82 toppen wil beklimmen. "Maar het moet steeds stoerder, steeds verder weg en steeds meer. En daardoor krijgt de aarde het steeds moeilijker. Daarom wil ik in het dichtbijgelegen Europa laten zien wat dat teweegbrengt."
"Het klimaat verandert en dus moeten we nu iets doen", vindt Roeland. "Ook ik zit vastgeroest in mijn oude ritme, waarin ik snel even de auto pak omdat het beter is voor mij. En waarom moeten we altijd ver weg met het vliegtuig voor een 'groot' avontuur, terwijl we ook in de trein naar de Alpen kunnen stappen?"

CO2-neutraal

Daarom gaat Roeland deze zomer alle 4.000 meter-bergen van de Alpen beklimmen. CO2-neutraal, dus verplaatst hij zich op de fiets en gebruikt hij geen liften. "Om zo een voorbeeld te zijn voor hoe het óók kan, hoe wij kleine dingen kunnen doen om te veranderen."

Het weer is spelbreker

Roeland zou zijn tocht deze woensdag starten. Ongelukkig genoeg gooit nu net het weer roet in het eten, want er is slecht weer voorspeld. Daarom begint hij donderdag, een dagje later, met de beklimming van de Piz Bernina. Als de omstandigheden het toelaten, eindigt hij 82 beklimmingen later in de Franse Ecrins.