Stedendriehoek / Achterhoek

Deze basisschoolkinderen maken een plastic Henk uit afval

De Larense kinderen leren alles over plastic afval.
De Larense kinderen leren alles over plastic afval. © Omroep Gelderland
LAREN - Iedere minuut verdwijnt er een vuilniswagen vol plastic zwerfafval in onze oceaan. We kunnen allemaal helpen om die hoeveelheid terug te brengen - en dat begint bij het motiveren van de jonge jeugd. In de Rijdende Recyclebus (Cruise 2 Reduce) bezoeken afvalverwerker Circulus Berkel en trashpacker Tijmen Sissing (een backpacker die afval opruimt) tachtig Achterhoekse en Veluwse basisscholen.
De leerlingen uit groep 7 van basisschool De Branink in Laren zitten er al op tijd klaar voor. Trashpacker Tijmen legt de kinderen onder andere uit wat de plastic soep is.
Deze basisschoolkinderen maken een plastic Henk uit afval

Plastic in de maag

De kinderen zien in een filmpje hoeveel plastic stukjes er in een maag van een vogel kunnen zitten en ze krijgen tips wat ze zelf kunnen doen. Zo is het goed als je je eigen drinkbeker meeneemt en je brood in een broodtrommel stopt. "En dan niet het brood eerst in een plastic zakje doen en daarna in de broodtrommel stoppen", lacht Tijmen.
"We willen kinderen op een duidelijke manier uitleggen dat ze minder plastic afval moeten gebruiken en dat het goed gescheiden moet worden zodat we het kunnen recyclen", vertelt hij. "Als je vertelt dat het 450 jaar duurt voor een grote plastic fles is afgebroken, dan zie je het ongeloof op hun gezicht."
Wie is trashpacker Tijmen?
Tijmen schrikt zich in 2018 een hoedje als hij in Maleisië is. Hij is aan het backpacken, maar in plaats van mooie stranden en een blauwe zee treft hij er stranden vol met plastic afval aan. "Ik besloot om iets te gaan doen in plaats van te gaan klagen." Bij het opruimen van de stranden wordt hij gefilmd. Uiteindelijk komt het filmpje op social media. Via de diverse kanalen weet hij inmiddels mensen wereldwijd te bereiken en te motiveren om ook op te gaan ruimen. Hij noemt zichzelf inmiddels geen backpacker meer, maar een trashpacker. "Ik weet niet of ik de wereld verander, maar ik probeer wel de mensen te triggeren die de wereld kunnen veranderen."

Toffe dingen maken

Na de les is het tijd om naar buiten te gaan, waar een bus klaarstaat met vier machines. "Wij proberen de grote fabriek waarin afval gerecycled wordt in het klein naar de scholen te brengen." De kinderen hebben allemaal plastic meegenomen en daar gaan ze iets leuks van maken. "Afval is voor kinderen een ongrijpbaar en stoffig onderwerp", vertelt Tijmen. "Door middel van de Rijdende Recyclebus kunnen we kinderen laten zien hoe je van plastic afval toffe dingen kunt maken, zoals frisbees of bloempotjes. We halen het imago van afval uit de geitenwollensokkensfeer en stoppen het in hippe sneakers.”
Lotte van 10 is thuis al goed bezig. "Ik heb op mijn kamer al een prullenbak voor papier, één voor plastic en één voor restafval", zegt ze. Hoewel ze goed bezig is, gaat ze het na vandaag toch anders doen. "Ik ga nog minder plastic gebruiken en het nog beter opruimen."
Klasgenootje Jesse - ook 10 jaar - heeft zich op televisie al verdiept in het reclyclingsproces. "Ik wist al dat je er andere dingen van kan maken." Ook hij gaat zeker iets anders doen: "Ik moet wel beter gaan scheiden, daar ben ik nu nog niet zo goed in."

Henk wordt geboren uit plastic

Terug naar Tijmen, die de aandacht van de kinderen te pakken heeft. Inmiddels zijn de plastic bakjes verpulverd tot heel kleine stukjes en daarna zijn die kleine stukjes weer samengesmolten in een plaat. Je ziet de vragende gezichten: wat gaat Tijmen nu maken? Als hij naar nog een andere machine loopt, stijgt de spanning. "Kijk, we leggen de plaat in deze machine en dan schuiven we dit erover heen. Dan moeten we even wachten..."
Tijmen checkt de machine en de ziet de kinderen nieuwsgierig meekijken. "En daarna, als het heet genoeg is, doen we de vacuümpomp aan...." En dan verschijnt er in de plaat ineens een gezicht. "Dit is Henk, zeg allemaal hoi tegen Henk", lacht Tijmen. En die lach is niet alleen op zijn gezicht te zien, maar ook op die van de kinderen.