Gelderse Vallei

Nijkerk zet in op woningbouw, maar wie gaat dat betalen?

De presentatie van het akkoord.
De presentatie van het akkoord. © Omroep Gelderland
NIJKERK - De nieuwe coalitie van de gemeente Nijkerk wil vooral inzetten op betaalbare woningen in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. De komende vier jaar gaat de gemeente op zoek naar 'creatieve oplossingen' voor het woonprobleem.
Dat bleek maandag tijdens de presentatie van het coalitieakkoord in Nijkerkerveen. CDA, PRO21 en VVD zeggen in 'opperbeste' sfeer met elkaar te hebben onderhandeld. "We zijn trots op dit akkoord", gaf CDA'er Matthias Blankesteijn aan. Het bestuursakkoord dat er nu ligt, is op hoofdlijnen. "Er kan de komende vier jaar nog van alles veranderen", vertelde VVD-voorman Niels Staal. "We moeten flexibel blijven."
In grote lijnen gaat het nieuwe college verder met de koers van de vorige coalitie, die bestond uit ChristenUnie - SGP, PRO21 en VVD. De grootschalige bouw van woningen, was door die partijen bijvoorbeeld al ingezet. De nieuwe coalitie wil daar, onder meer door een aparte wethouder voor Wonen en Ruimtelijke Ordening aan te stellen, meer kracht aan geven.
Zie ook: Dossier Wonen

'Niet meer via Nijkerk naar de A28'

Andere punten in het programma zijn de komst van een extra station bij de wijk Corlaer en een aansluiting op het busnetwerk van Amersfoort. Daarnaast wil de gemeente zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen. Om dat te bereiken gaat de coalitie fietsroutes verbeteren. Ook de naburige gemeente Putten komt in het verslag voor: daarmee wil Nijkerk in gesprek over een eigen verbindingsweg naar op de A28. Veel Puttenaren gaan via Nijkerk de snelweg op en dat zorgt zo nu en dan voor overlast.
De gemeente komt met antidiscriminatiebeleid en een inclusieagenda, een wens van PRO21. "Iedereen moet mee kunnen doen", vertelde fractievoorzitter Irene Moes tijdens de presentatie. De coalitie wil daarnaast armoede aanpakken.

Windmolens in de gemeente Nijkerk

Op het gebied van duurzaamheid wil Nijkerk voldoen aan de klimaatdoelen, maar niet ten koste van de leefbaarheid van inwoners. "Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van het plaatsen van windmolens. Daarnaast komen er landelijke normen. Op basis van het onderzoek en de normen kijken we samen met onze inwoners en ondernemers naar het plaatsen van windmolens. We willen daarbij in ieder geval dat de leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners niet slechter wordt", staat in het akkoord. Zonnepanelen wil de coalitie zoveel mogelijk op daken, parkeerplaatsen of restgrond plaatsen.

Hoe wil de coalitie dit betalen?

Opvallend is dat het hoofdstuk 'financiën' in het bestuursakkoord ontbreekt. Onduidelijk is hoe de coalitie de plannen wil gaan betalen, met alsmaar oplopende kosten. Niels Staal stelde de aanwezigen gerust. "Dit programma kost niet niet meer dan wat we al doen. Kosten zijn in deze tijd lastig te voorspellen, dus we moeten flexibel zijn." Om die reden liggen de geldzaken nog niet helemaal vast. "Maar we gaan voor een sluitende begroting."
Nieuwe wethouders

Nijkerk krijgt de komende vier jaar, vier wethouders. Esther Heutink (CDA) krijgt zeggenschap over wonen en ruimtelijke ordening. Hiervoor was zij wethouder in Ermelo en Enkhuizen. Rene Windhouwer (CDA) gaat over jeugd, duurzaamheid, klimaat en mobiliteit. Eerder was hij van 2010 tot 2015 ook al wethouder in Nijkerk. Audrey Rohen (PRO21) krijgt in haar portefeuille onder meer financiën, diversiteit, sport en zorg en welzijn. Mariëlle Broekman (VVD) was al wethouder en blijft dat ook. Zij gaat over economie, onderwijs, inburgering, cultuur en erfgoed.

Zie ook: