Gelderland

Alpe d'HuZes staat voor de deur, maar waar gaat het geld naartoe?

Sandra Heskamp doet veel onderzoek met geld dat rechtstreeks van de Alpe d'HuZes komt
Sandra Heskamp doet veel onderzoek met geld dat rechtstreeks van de Alpe d'HuZes komt © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Honderden Gelderlanders trekken deze week richting Frankrijk waar donderdag, na drie jaar afwezigheid, de vijftiende editie van de Alpe d'HuZes plaatsvindt. Samen met alle andere deelnemers halen ze ook dit jaar weer miljoenen op voor onderzoek naar kanker. Maar waar komt dat geld eigenlijk terecht? We vroegen het de organisatie en gingen langs bij onderzoekster Sandra Heskamp.
Meer dan 183 miljoen euro ploeterden duizenden fietsers en wandelaars de afgelopen jaren in alle edities bij elkaar op de iconische berg in Frankrijk. Twee jaar lang kon het vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan.
Sandra Heskamp is hoogleraar immuno-oncologie en is blij dat het weer doorgaat: "Het is een prachtig evenement en het geld komt rechtstreeks ten goede aan concrete projecten, dat is het mooi hieraan." De hoogleraar van het Radboudumc kan het weten, want ze voerde zelf al meerdere onderzoeken uit en met geld dat werd opgehaald tijdens voorgaande edities. Ze fietste zelfs een keer mee om ook een keer aan de andere kant van de medaille te staan. "Dan zie je ook een keer voor wie en waarvoor je het onderzoek doet."
Tijdens de laatste reguliere editie, in 2019, werd bijna 12 miljoen euro opgehaald. Samen met KWF Kankerbestrijding financierde de organisatie met dat geld in totaal 28 kankeronderzoeken. Hoewel het evenement een jaar later door de coronapandemie werd afgelast werd het geld dat tot dan toe was opgehaald (zo'n 7 miljoen euro) wel direct uitgekeerd aan nieuwe onderzoeksprojecten.
Toch klinkt het woord 'onderzoek' vaak nog heel abstract. Wat heeft heeft iemand die nu kanker heeft aan al die projecten? Meer dan je misschien zou denken. Al kost onderzoek natuurlijk wel tijd, dat zal iedere wetenschapper erkennen. Heskamp is nu bijvoorbeeld bezig met een onderzoek waarbij ze via radioactieve straling stoffen koppelt die heel specifiek naar kankercellen toegaan. "Als we deze stoffen aan een patiënt geven, dan hopen die zich op in de tumor die dan heel lokaal een therapie-effect hebben".
Juist het geld dat ze vanuit Alpe d'HuZes krijgen is daarin van essentieel belang. "De therapie waar wij onderzoek naar doen, radionuclide therapie, dat wordt nu al gebruikt bij patiënten. Maar bij heel veel patiënten werkt het niet of maar een heel korte periode. Met ons onderzoek proberen we die behandeling nu juist beter te maken, zodat meer mensen daar langer profijt van hebben."
Sinds de oprichting van de Alpe d'HuZes in 2006 zijn er al vele tientallen projecten gefinancierd. Allemaal verschillende projecten, toegespitst op verschillende soorten kanker. Maar het mes snijdt volgens Heskamp in al die onderzoek wel aan twee kanten.
"Wij kijken in dit specifieke project naar nierkanker, maar we doen deze therapieën ook bij mensen met prostaatkanker en omdat er altijd ook een heel groot deel fundamenteel onderzoek bij komt kijken, levert dat ook een hele hoop kennis op voor alle vormen van kanker. Die kennis kunnen we vervolgens inzetten om ook allerlei andere vormen van kanker beter te behandelen."
Wat wordt er gedaan met het geld van Alpe d'Huzes?