Gelderland
Dit zijn de voor- en nadelen van wonen op een vakantiepark

ARNHEM - Met de huidige woningnood is het lastig nog een beschikbare en betaalbare woning te vinden. Het kan daarom aantrekkelijk zijn een chalet of vakantiehuisje op een vakantiepark te kopen. Daar kunnen echter haken en ogen aan zitten.
Dit zijn de voordelen
- Je kunt relatief snel een woning vinden.
- Het is verzekeringstechnisch voordeliger dan wonen in een huis. Chaletverzekeringen zijn bijvoorbeeld veel goedkoper dan woonverzekeringen, want een chalet heeft een lagere waarde. Ook is de stroomrekening lager.
- Een permanent gevoel van vakantie. Er zijn vaak geen directe buren, de afstand tussen chalets kan groot zijn groot en ze liggen soms in bebost gebied.
Rust en ruimte
- Het geeft veel rust en ruimte, want het is buiten de vakantieperiodes vaak vrij stil op vakantieparken.
- Vaak is er een zwembad op het park, animatie voor kinderen, leuke activiteiten, een restaurant en een supermarkt.
- Je kunt vaak wonen op je favoriete plek: aan het strand, in de bossen of aan het water en op je eigen stek.
- Met goede wifi kun je in een vakantiehuis in een mooie omgeving thuiswerken.
- Met de huidige lage rente kan het kopen van een vakantiehuisje een alternatieve manier van sparen zijn: je kunt het verhuren wanneer je er zelf niet bent.
Dit zijn de nadelen
- In veel gemeenten mág je helemaal niet permanent wonen. "Een vakantiepark is om te recreëren en niet geschikt voor permanente bewoning", zegt de gemeente Zevenaar bijvoorbeeld. Soms mag het alleen in de lente en zomer, soms wordt het gedoogd en soms mag het wel onder bepaalde voorwaarden.
Permanente bewoning is in de gemeente Bronckhorst alleen mogelijk voor mensen die er al vóór 2003 zaten. "Zij hebben een persoonsgebonden gedoogbeschikking ontvangen", zegt de gemeente daarover. Alleen in Zutphen en Harderwijk wordt nadrukkelijk vermeld dat wonen wel toegestaan is. Althans, in Zutphen wordt het tot minstens 2024 gedoogd. In Harderwijk gaat het dan vooral om vier parken die in het kader van Vitale Vakantieparken omgetoverd zijn en worden tot permanente woningen.
- Tijdelijke bewoning is vaak gebonden aan strenge regels. Het mag soms voor maximaal een jaar en soms zelfs voor maar een half jaar.
Niet meer dan 70 procent hypotheek
- Voor de hypotheek van een recreatiewoning kun je niet meer lenen dan 70 procent van de woningwaarde. De rest moet je financieren met eigen geld.
- Voor een recreatiehypotheek geldt een hogere rente, in verband met het verhoogde kredietrisico voor een hypotheekverstrekker. De kosten van deze hypotheek zijn daardoor hoger.
- Is het aanbod klein en de vraag groot? Dan kan een vakantiewoning duur zijn.
- Er is een wisselend aanbod van vakantiewoningen, waardoor de waarde schommelt. Dat geeft onzekerheid, wanneer je de woning wil verkopen
- De (omliggende) grond van het vakantiehuisje is meestal van de parkeigenaar, dan moet je jaarlijks erfpacht betalen.
- De kosten voor onderhoud zijn voor eigen rekening.