Rivierengebied

Jonge appel- en perentelers zien oogst mislukken: 'We zijn compleet verhageld'

De Conference-peren van Corné en Anne na de hagelstorm van donderdag.
De Conference-peren van Corné en Anne na de hagelstorm van donderdag. © Privéfoto
DREUMEL - De hagelstorm die donderdag over de provincie trok, heeft bij fruittelers voor grote schade gezorgd. Zwaar getroffen werd onder meer de boomgaard van Anne en Corné van Steenis langs de A15 bij Meteren. "We zijn compleet verhageld", vertelt Anne dinsdag. Qua oogst rekenen haar man en zij nergens meer op, dit jaar. Het is niet voor het eerst dat het bedrijf van de jonge appel- en perentelers is getroffen door noodweer.
Ook in 2020, toen ze het bedrijf net hadden overgenomen van de ouders van Corné, was het al raak en 'verhagelden' ze. Dit keer is de schade volgens Anne nog veel groter. Het stel heeft een boomgaard met een oppervlakte van zo'n 20 hectare. "Het noodweer trok donderdag dwars bij ons over", vertelt Anne. "Wanneer je de voorspelingen hoort, hoop je nog op alles behalve hagel, maar helaas."
Ik heb van verschillende collega’s gehoord dat hun complete oogst is mislukt
De hevige hagelbuien hebben vooral in het gebied tussen Tiel en Geldermalsen voor grote schade gezorgd bij fruittelers. Dat vertelt Marc André de la Porte, appel- en perenteler uit Dreumel en vicevoorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). “Ik heb van verschillende collega’s in dat gebied gehoord dat hun complete oogst is mislukt."
Kijk hoe de boomgaard van Anne en Corné er nu bij staat:
Hagel verwoestte de oogst van deze appel- en perentelers
In totaal schat De la Porte dat in het genoemde gebied ongeveer duizend hectare, zo’n tweeduizend voetbalvelden, fruitboomgaard is getroffen. "Blad is er kapot gehageld en appels en peren zijn (deels) verpulverd. De schade varieert van lichte schade tot een compleet mislukte oogst”, geeft hij aan. Zelf had hij in Dreumel overigens alleen te maken met hevige regen. En die was meer dan welkom.
Het noodweer met hevige windstoten en zware hagel trok donderdag ook over Brabant en Limburg, maar in Gelderland, in de Betuwe, was de schade volgens de NFO het grootst. Naast appel- en perentelers werden volgens De la Porte ook telers van zacht fruit - kersen, bessen en frambozen - getroffen. Zij hadden vooral last van de rukwinden. “Zachtfruittelers kunnen niet telen zonder hun fruit te beschermen”, legt De la Porte uit. De schade bij deze telers zit dan ook vooral in schade aan overkappingen.
Als dit om de twee jaar gebeurt, is er geen lol meer aan
Je ziet volgens hem wel appel- en perentelers die net als zachtfruittelers hun boomgaard beschermen. In hun geval met hagelnetten. Maar dat is kostbaar en volgens hem zit ook niet elke gemeente er op te wachten. “De Betuwe overnet. Niet zo’n mooi gezicht wanneer je over de dijk fietst.”
Ook Anne en Corné denken nu aan het plaatsen van hagelnetten. Waar zij zitten doet de gemeente er niet moeilijk over. "Maar het is nogal duur. Zo'n 20.000 euro per hectare", rekent Anne voor. Voor de schade nu is het stel deels verzekerd, maar ook zo'n verzekering is duur. "En nu we opnieuw 'verhageld' zijn, zal de premie nog verder stijgen", weet Anne. Een extra reden om de netten te gaan plaatsen. Dit ook om het plezier erin te houden, want als dit om de twee jaar gebeurt, is er in haar woorden 'geen lol meer aan'.
De Jonagold appels in de boomgaard van Corné en Anne na de hagelstorm van donderdag.
De Jonagold appels in de boomgaard van Corné en Anne na de hagelstorm van donderdag. © Privéfoto
Wanneer de appels van de nu getroffen telers kunnen blijven hangen, kunnen zij deze misschien nog verkopen aan de industrie. “Voor in de appelsap en de appelmoes, maar daar kun je in Nederland eigenlijk niet voor telen. Dat levert gewoon niet voldoende op”, zo weet De la Porte. Ook wanneer de appels nog verkocht kunnen worden aan de industrie, is er dus sprake van enorme omzetverlies.
Of we er als consumenten nu ook rekening mee moeten houden dat het fruit duurder wordt, denkt hij niet. “De schade die het noodweer heeft veroorzaakt, heeft voor de prijs van fruit veel minder gevolgen dan de huidige prijsstijgingen waar telers toch al mee te maken hebben als het gaat om bijvoorbeeld energie en kunstmest.”
Nu vooral de bomen vertroetelen, om te voorkomen dat ze een rare ziekte krijgen
Getroffen telers die hun oogst hebben zien mislukken, moeten wachten tot volgend jaar september voor een nieuwe kans om te oogsten. Dat de hagel afgelopen week de bomen dusdanige schade heeft toegebracht dat meer permanente schade is ontstaan, verwacht De la Porte niet. Dan hadden de hagelstenen die naar beneden kwamen nog groter en zwaarder moeten zijn. "Nu ging het gelukkig nog om relatief kleine stenen."
Anne en Corné richten zich de komende tijd op het 'zo goed mogelijk vertroetelen' van hun bomen. "Ze zijn in de stress geschoten", legt Anne uit. "Door ze nu te vertroetelen, hopen we in elk geval te voorkomen dat ze ook nog een rare ziekte krijgen."