Rijk van Nijmegen / Achterhoek

De avondvierdaagse gaat weer van start (maar de fanfare houdt het niet vol)

Enthousiasme tijdens de Avondvierdaagse.
Enthousiasme tijdens de Avondvierdaagse. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Trek de wandelschoenen maar uit de kast, want de komende drie weken gaat de avondvierdaagse in tal van Gelderse dorpen en steden weer van start. De afgelopen twee jaar ging het wandelfestijn overal niet door vanwege de coronamaatregelen. Ondanks de grote onzekerheid in de voorbereidingsperiode, waarin er de lockdown nog gaande was, is het dit jaar toch gelukt om 43 avondvierdaagsen in onze provincie te organiseren.
"We zijn er heel blij mee," zegt Mariëlle Vissers van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. "We hebben de afgelopen twee jaar een digitaal alternatief aangeboden, zodat de kinderen toch wel konden lopen om hun medaille te verdienen. Maar dan moest je lopen met alleen je vader of moeder, of je broertje of zusje. We merkten toch wel dat met name het hele feestje rondom de avondvierdaagse gemist werd. Dus het is geweldig dat kinderen nu weer met hun hele klas, met vriendjes en vriendinnetjes kunnen gaan lopen."
De avondvierdaagsen gaan weer door
In Doesburg is als een van de eerste Gelderse plaatsen de vierdaagse al van start gegaan. "We hebben het gemist. Eindelijk konden we weer lopen", zeggen vier scholieren die uitgelaten hun ouders in de armen vallen bij de finish. "Fijn samen lopen als vrienden en het is ook nog eens goed voor je benen ook. Normaal lopen we niet zo heel veel. We hebben nu ook afgesproken om elke zondag vijf kilometer te gaan lopen."

Minder deelnemers dan normaal, toch tevreden

Terwijl de deelnemers achter de fanfare door Doesburg lopen, fietst Belinda Stijntjes van de organisatie er trots achter aan om alles goed in de gaten te houden. "We hebben 399 deelnemers," zegt ze. "Na twee jaar niet gelopen te hebben, zijn we daar heel blij mee. Normaal hebben we er vier- of vijfhonderd."
De wandelbond heeft geen cijfers over het aantal aanmeldingen voor de Gelderse avondvierdaagsen, maar veel scholen melden dat meer leerlingen dan normaal zich dit jaar hebben aangemeld om mee te lopen.
We durfden het gewoon niet aan
Toch zijn er ook plaatsen in Gelderland waar dit jaar nog geen avondvierdaagse is. Zo wordt er dit jaar bijvoorbeeld niet in Zutphen gelopen. "In september zijn we wel twee keer bij elkaar geweest om te beginnen met de voorbereidingen," legt de organisatie daar uit. Maar toen kwam de lockdown, waarvan niemand wist hoelang die zou duren en de organisatie en voorbereiding van het wandelfestijn vraagt veel tijd. "We durfden het gewoon niet aan."
De wandelbond adviseert goed in de gaten te houden wanneer de avondvierdaagse in jouw plaats is. Want dat kan dit jaar op een ander moment zijn dan normaal. "Er zijn veel evenementen uitgesteld zijn corona. Die worden nu allemaal ingehaald. Het is daardoor nu met evenementen veel drukker dan normaal." Om al te grote drukte te voorkomen, verstrekken gemeenten vergunningen daarom soms voor een andere periode, .

'Mooier kunnen we het toch niet hebben?'

In Doesburg zijn ze blij dat ze tijdens de lockdownperiode toch besloten hebben om te proberen de Avondvierdaagse gewoon weer door te laten gaan. "Wij zijn heel tevreden," zegt Stijntjes. "De mensen zijn gezellig en er is niks gebeurd de afgelopen vier dagen. Mooier kunnen we het toch niet hebben?"

Fanfare in slechte conditie

Toch hadden ze in Doesburg nog wel te maken gehand met de naweeën van de coronapandemie. Zo hebben ze de feestelijke intocht door de stad een aantal kilometer noodgedwongen moeten inkorten vanwege conditieproblemen bij de fanfare. "De muzikanten hebben natuurlijk twee jaar niet gelopen en de instrumenten zijn natuurlijk best wel zwaar. Vandaar dat we onze route hebben ingekort."