Rivierengebied

Boos bemanningslid sticht brand in tanker: zo wordt geoefend voor een ramp

Boos bemanningslid sticht brand in tanker: zo wordt geoefend voor een ramp
Boos bemanningslid sticht brand in tanker: zo wordt geoefend voor een ramp © Omroep Gelderland
ECHTELD - Hoe blus je een brand op een schip dat in een sluis ligt, wanneer er geen bluswatervoorziening in de buurt is? Om daar achter te komen hield de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maandagavond een grote oefening in de Bernhardsluis bij Tiel. Daarbij werden onder meer een vastgelopen tanker, een tankautospuit, een hoogwerker en een duikteam ingezet.
Het regent en waait als de betrokken mensen zich voorbereiden voor de oefening, maar dat deert de mannen en vrouwen niet. Branden blussen en mensen helpen is een serieuze zaak, een beetje slecht weer is bijzaak. De oefening is hard nodig, want ook in een sluis kan een ramp gebeuren. "In onze regio hebben we negen sluiscomplexen, en ze hebben niet allemaal een bluswatervoorziening", legt Martin Bakker van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid uit. "Dan moet je toch met je eigen pompen en materialen zorgen dat we aan boord kunnen komen en een brand kunnen blussen."
Nijd en brandstichting
Er is een scenario bedacht voor de oefening. "Een bemanningslid van de tanker heeft ruzie gekregen met de schipper", legt Bakker uit. "Dat bemanningslid heeft uit nijd brand gesticht in een machinekamer en ook in de voormachinekamer. Daarna is hij overboord gesprongen. Daar gaat de hoogwerker van de brandweer uit Tiel zich mee bezighouden."
"Een ander bemanningslid is in paniek geraakt toen er brand werd gesticht en is overboord gesprongen en daarna verdronken. Een duikteam uit Arnhem gaat samen met een blusboot proberen het slachtoffer uit het water te halen."
200.000 schepen
De brandweer uit Ochten is ook bij de oefening betrokken, want de Bernhardsluis ligt precies op de grens tussen de posten Tiel en Ochten. Beide posten hebben ieder een sluis waar ze voor opgeroepen kunnen worden, als er iets gebeurt. De oefening doet levensecht aan, met brandweerauto's die druk zijn op de wal, acteurs die op de tanker aanwijzingen geven wáár in het water naar slachtoffers moet worden gezocht en duikers die daarna het koude water ingaan om te zoeken.
Ongetwijfeld is niet alles soepel verlopen tijdens de oefening, maar dat er deze keer in de sluis wordt geoefend, is belangrijk. "We oefenen meestal op de wal", zegt Bakker. "Maar we hebben hier wel 200.000 schepen elk jaar varen, dus ook scheepvaartincidenten kunnen voorkomen en die moeten we ook in het water oefenen."