Stedendriehoek

Drie nieuwe gezichten in college Zutphen

De kandidaat wethouders in de gemeente Zutphen.
De kandidaat wethouders in de gemeente Zutphen. © Gemeente Zutphen
ZUTPHEN - De formerende partijen in Zutphen zijn eruit. GroenLinks, Burgerbelang, PvdA en D66 hebben een coalitieakkoord gesloten. De partijen stellen voor om Eva Boswinkel (GroenLinks), Rick Verschure (Burgerbelang), Jasper Bloem (PvdA) en Sjoerd Wannet (D66) als wethouders te benoemen.
Burgemeester Annemieke Vermeulen krijgt met drie nieuwe gezichten te maken in het dagelijks bestuur van Zutphen. Alleen Eva Boswinkel is momenteel als wethouder al actief in de gemeente Zutphen.

Bekend in de politiek

Rick Verschure wordt de wethouder voor BurgerBelang. Hij is weliswaar in het college een nieuw gezicht, maar wel bekend bij de gemeente. Hij was al fractievoorzitter voor zijn partij. Dit geldt ook voor Jasper Bloem, die al sinds 2018 fractievoorzitter is voor de PvdA.
Sjoerd Wannet is nieuw in de Zutphense politiek. Hij is al jaren fractievolger voor de D66 Gelderland fractie in de Provinciale Staten. Hiervoor was Wannet fractievoorzitter voor D66 in de gemeente Lingewaard en daarvoor actief als landelijk bestuurslid van de Jonge Democraten.

Vertrouwen

Wat de vier partijen precies van plan zijn met de gemeente Zutphen is nog niet bekend gemaakt. Volgens formateur André Putker zijn de onderhandelingen wel goed verlopen. "Ik kijk met een goed gevoel terug op dit proces.” GroenLinks haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de meeste stemmen in Zutphen. Fractievoorzitter Martine Westerik is blij met het resultaat: “Er ligt nu een mooi akkoord om de komende vier jaar samen mee aan de slag te gaan.”
De vier politieke partijen gaan met het bereikte akkoord eerst nog terug naar de eigen achterban. Op 1 juni vindt een presentatie plaats over het coalitieakkoord en stellen de kandidaat-wethouders zich voor. Een dag later, op donderdag 2 juni, wordt de gemeenteraad tijdens een speciale vergadering gevraagd om de voorgedragen kandidaten tot wethouder te benoemen.