Rivierengebied

School die kinderen zou dwingen uit de kast te komen, is weer veilig

Iedereen kan weer veilig naar de Gomarus Scholengemeenschap.
Iedereen kan weer veilig naar de Gomarus Scholengemeenschap. © ANP
ZALTBOMMEL - Iedereen kan nu veilig naar de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel, zo heeft de onderwijsinspectie geoordeeld. De school kwam vorig jaar in opspraak na berichten over hoe kinderen gedwongen werden uit de kast te komen, terwijl ze er niet aan toe waren.
Ook moesten leraren homoseksualiteit van leerlingen en andere leraren bij het bestuur verklikken. Dat bleek destijds uit stukken van het ministerie van Onderwijs die openbaar zijn gemaakt. Als een docent in de klas gesproken had over zijn of haar 'homofiele gerichtheid' werd er ook een informatieavond voor ouders georganiseerd, is te lezen in het document.
Als een personeelslid na een gesprek met het bestuur nog steeds zou "volharden in zijn leefwijze of voornemen daartoe", dan zou het bestuur overgaan tot een "oplossing van het dilemma", zo stond in hetzelfde document.
De toenmalig minister van Onderwijs, Arie Slob, zei de kwestie 'ernstig en zorgwekkend' te vinden. "Er zal op meerdere punten een forse inspanning van het bestuur en de leraren moeten volgen." Volgens de inspectie is dat nu voldoende gebeurd. Aan alle eisen van de inspectie om de situatie te verbeteren en de veiligheid van lhbti'ers te garanderen is nu voldaan.