Gelderland

Komt er straks nog water uit de kraan? Waterbedrijf geeft nuttige tips

Waterbedrijf Vitens geeft bespaartips.
Waterbedrijf Vitens geeft bespaartips. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Douche niet langer dan nodig is, denk na over het sproeien van de tuin en ververs het water in je zwembad niet, maar zuiver het. Die tips geeft directeur Jelle Hannema van Vitens nu het waterbedrijf aan de bel trekt over de beschikbaarheid van water. Want als we niks doen, komt er straks misschien niks meer uit de kraan.
"Wees heel bewust in gebruik van water", is de oproep van de directeur. Maar gezien het watergebruik in de laatste vijf jaar, lijkt dat verzoek aan dovemansoren gericht. "Het verbruik steeg tussen 2015 en 2020 met 10 procent. Die toename is veel groter dan onze prognose", aldus Hannema.
"De beschikbaarheid van water is kritiek en dat heeft te maken met vergunningen voor waterwinning. Onder meer door droogte is er behoefte aan winning van extra water, maar verleende vergunningen of nieuwe wetgeving staan dat niet toe. Dat is de bron van het probleem", zegt Hannema.

Kraan dicht bij bedrijven

Nieuwe bedrijven moeten er rekening mee houden dat de kraan binnenkort dicht gaat. Dat is nu de concrete boodschap van Vitens. Dat is nodig om er zeker van te zijn dat consumenten wél water blijven ontvangen.
Maar toch, als er verder niks gebeurt, komt ook de watervoorziening voor consumenten in de knel, klinkt de waarschuwing. Vitens speurt samen met onder meer het bedrijfsleven en de provincie Gelderland naar manieren om toch voldoende water te blijven winnen en leveren.