Stedendriehoek

Deze krasse knarren wonen in de allereerste Gelderse Knarrenhof

Alex Minkjan en Marijke Moen wonen sinds een paar dagen in de 'Hof van Zutphen.'
Alex Minkjan en Marijke Moen wonen sinds een paar dagen in de 'Hof van Zutphen.' © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Samen klaverjassen, koken of tuinieren. Na tien jaar plannen maken en dromen over een hofje voor senioren in Zutphen, is het resultaat nu eindelijk daar. "Geweldig, echt een super plek", reageert een nieuwe bewoner.
Alex Minkjan en Marijke Moen wonen nu zes dagen in hun nieuwe huis. "Het bevalt echt heel goed. We zitten hier beneden, iedereen groet even, ze komen binnenwaaien. Het is gewoon fantastisch." Het stel koos jaren geleden bewust voor het Knarrenhof-concept. "We willen graag andere mensen ontmoeten, dat kan op deze manier."
Waarom wil je in een Knarrenhof wonen? Marijke en Nico leggen het uit:
Deze ouderen wonen in eerste Gelderse Knarrenhof

Samen, maar ook privacy

Klaverjassen samen met de buren, daar kan Moen zich op verheugen. De deur platlopen bij de andere bewoners hoeft volgens haar nou ook weer niet. "Je hebt privacy achter je voordeur, maar als het nodig is ben je er voor elkaar." Na in de Achterhoek en Twente te hebben gewoond, ontdekte het stel een paar jaar geleden Zutphen. "Een heel aantrekkelijke stad, dat zie je ook wel aan de hoeveelheid mensen die vanuit het westen nu hier gaan wonen."
De Zutphenaren in de Knarrenhof zijn namelijk op één hand te tellen. "De mensen hier uit de buurt hadden het eerste recht van keuze", zegt Peter Prak, voorman van Knarrenhof Groep Nederland. "Maar je merkt hier in het oosten dat mensen de kat uit de boom kijken, zo van: het gaat vast niet door. Dus toen weinig mensen uit Zutphen zich meldden, mochten ook mensen van buiten komen."

Drie zussen uit Amsterdam

Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Deventer: de bewoners van het hofje komen uit alle windstreken. "Het bijzondere is dat er drie zussen uit Amsterdam zijn die naar Zutphen gaan verhuizen, de gezusters Kok. En er zijn ook twee zussen uit Haarlem die hier komen wonen. Ze zijn laaiend enthousiast over Zutphen, maar ze wilden niet verhuizen in verband met hun moeder van 86. Wil ze niet mee, vroegen we. Zij woont hier nu ook!"
De Knarrenhof, gelegen pal achter het treinstation van Zutphen, telt in totaal 51 woningen: appartementen, maar ook gestapelde woningen. "De meeste woningen hebben we verkocht voor tussen de 260.000 euro en 350.000 euro. Onder de marktprijs, want wij proberen de huizen tegen kostprijs aan te bieden."

Aardige buurmannen- en vrouwen

Iets meer dan de helft van de senioren woont alleen. "Als je ouder wordt, kan eenzaamheid een punt worden. Je wil dan op een plek wonen met leuke buren. Dat is de kern van Knarrenhof: wonen tussen aardige buurmannen en buurvrouwen. En dat de woningen zo slim zijn gemaakt, dat je eventueel ook thuis verpleegd zou kunnen worden."
Op andere plekken in Nederland - Hardenberg, Zeewolde en Zwolle - staan al langer hofjes. "Het idee is dat je samen je derde levenshelft tegemoet gaat, samen je onafhankelijkheid organiseert en hobby's deelt." De gemeenschappelijke tuin houden de bewoners zelf bij en in het hofhuis, een gemeenschappelijke ruimte, is plek voor activiteiten. "Denk aan filmavonden, voetbal kijken, kooravonden of een eetclub", zegt Prak.

Hoog bezoek

Hoewel veel bewoners nog aan het klussen zijn in hun nieuwe huis, was er maandag al meteen hoog bezoek. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kwam een kijkje nemen, samen met zijn Belgische collega Matthias Diependaele. "We hebben de minister meegegeven dat senioren wel degelijk willen verhuizen, als je ze goed maatwerk aanbiedt", zegt Prak.
Minister Hugo de Jonge bekeek het Knarrenhof-project in Zutphen.
Minister Hugo de Jonge bekeek het Knarrenhof-project in Zutphen. © Omroep Gelderland
Volgens Prak kan de doorstroming op de huizenmarkt worden bevorderd door projecten zoals de Knarrenhof, omdat ouderen relatief grote woningen verkopen. Daar kunnen volgens Prak gezinnen gaan wonen die meer ruimte nodig hebben. "Zo komen er meer huizen vrij voor starters." De minister laat bij zijn vertrek weten de gesprekken en inzichten uit Zutphen mee naar Den Haag te nemen. "Want we hebben nog een enorme klus te klaren."

Zie ook: