Rijk van Nijmegen

Het stinkt in Nijmegen door dode karpers: 'Gemeente doet te weinig'

De vissen liggen dood in de vijver.
De vissen liggen dood in de vijver. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een vijver vol dode vissen naast het appartementencomplex waar je woont? Inwoners van de Nijmeegse wijk Hatert zijn er niet blij mee. Karpervissers haalden de dode vissen zondagavond uit de vijver aan de Ruys de Beerenbrouckstraat, maar vinden eigenlijk dat de gemeente er wat aan moet doen.
Frisco Muller stapte zondagavond samen met een collega-karpervisser in zijn bootje om dode vissen uit de vijver te scheppen. "Er zit na de regenval van vorige week te weinig zuurstof in het water en daardoor sterven de vissen massaal." Met een hogedrukpomp spoten ze vers water in de vijver, in de hoop de vissen meer zuurstof te geven.
Tekst gaat verder na de video:
Maandagochtend drijven er weer dode vissen in de vijver.

Overlast

"Het is jammer dat die vissen zo naar de mallemiezen gaan", vertelt buurtbewoner Hennie Krebbers. Hij staat maandagochtend te kijken bij de vijver, waar opnieuw dode vissen in drijven. "Het is wel heel zonde. Daarbij hangt er nu een heel vieze lucht hier." Krebbers omschrijft het als een rioollucht. "Het stinkt echt behoorlijk."
Hij hoopt net als Frisco Muller dat er wat gedaan wordt aan de vissensterfte. Muller: "We hebben zondag zo'n veertig à vijftig dode vissen uit de vijver gehaald." Hij vindt dat de gemeente niet snel genoeg handelt. "Het geeft een behoorlijke stank en er zwemmen ook nog vissen die naar zuurstof happen."

Zuurstofpomp

Het gaat om een overstortvijver, stelt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Dat betekent dat de vijver niet bedoeld is voor vissen, maar vooral om overtollig regenwater op te vangen. Wel heeft de vijver een zuurstofpomp. "Maar vorige week heeft het zo flink geregend. Regenwater heeft weinig zuurstof en daardoor gaan de vissen dan plots dood."
Omdat de vijver niet bedoeld is om vissen in leven te houden, onderneemt de gemeente niet meer actie. "Het gebeurt bijna ieder jaar wel een keer dat er vissen dood gaan op die plek. De omgevingsdienst DAR ruimt de vissen op, maar meer kunnen wij niet doen. Er is wel een nieuwe zuurstofpomp besteld, maar die is nog niet binnen."
Muller blijft erbij dat dat niet is hoe de gemeente om moet gaan met de vissen. "Er zitten nu eenmaal vissen in die vijver en daar moeten we mee dealen. Dan kan je niet zeggen: laat ze maar lekker doodgaan."