Rivierengebied
Boer ziet zijn olie profiteren van de oorlog, maar is daar niet blij mee

ERICHEM - Olie van Gelderse koolzaad is in trek. "Het nieuwe zwarte goud wordt het ook wel genoemd", zo vertelt akkerbouwer Hans van Kessel in Erichem. Door de oorlog in Oekraïne is er meer vraag naar koolzaadolie, omdat er nu een tekort is aan zonnebloemolie. "Maar daar ben ik niet blij mee", vertelt hij. Een oorlog wil hij niet en daarnaast heeft hij liever structureel een goede prijs voor zijn lokale product.
Het zijn goede tijden voor koolzaad in Gelderland bevestigt voorzitter Erik Schieven van de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland. Door het tekort aan zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne stijgt de prijs voor koolzaad flink. Het kenmerkende gewas staat er inmiddels een beetje uitgebloeid bij, want het hoogtepunt van de gele bloemetjes is altijd in april en mei.
Kijk hier naar de akkerbouwer midden in zijn koolzaadveld:
Boer ziet zijn olie profiteren van de oorlog
Aandacht voor Gelderse olie
"Eind juli en begin augustus start de oogst en uit de zaadjes pers je dan olie", zo legt Van Kessel verder uit. Maar volgens de koolzaadvereniging zorgt het tekort van zonnebloemolie nu wél voor meer aandacht voor lokaal geteelde olie. Schieven is lyrisch over koolzaad en noemt het 'het mooiste voedingsgewas van Nederland'. Ook akkerbouwer van Kessel vult aan dat het gewas zorgt voor een betere bodemdiversiteit.
Nadelen zijn er ook
"Er is inderdaad meer vraag gekomen naar koolzaad, maar zoveel koolzaad hebben we nog niet. De prijs voor het zaad is wel gestegen, maar de fabrieken om het te verwerken zitten nu vol", legt Schieven verder uit. "Ook is het geen gemakkelijk product want je kunt in principe maar één keer in de vier jaar op dezelfde plek zaaien in verband met grondgebonden ziekten. En het kan dan weer niet te dicht staan bij suikerbieten. Je moet het dus telkens wisselen want het moet passen bij andere gewassen".
15 jaar koolzaad
Hans van Kessel teelt nu al ruim 15 jaar koolzaad in Erichem. "Het is een gewas waar we een prachtig Nederlands product van maken, namelijk ons eigen merk koolzaadolie. En die is gewoon te koop in de supermarkt. Ik gebruik het voor de sla, maar ook om mee te bakken en braden. Het moet echt zoveel mogelijk naar de keuken toe, want het overschot wordt uiteindelijk gemengd en gebruikt als toevoeging bij brandstof".
Dit jaar valt de opbrengst overigens wel wat tegen, verwacht van Kessel: "In de herfst kwam het zaad al slecht op en heb ik de helft overgezaaid met gerst. Ik heb nu drie-en-een-halve hectare koolzaad staan. Het is dit jaar ook minder hoog, normaal kan ik er niet overheen kijken. Ik hoop nog op flink wat regen, want die peulen hebben nog wel wat nodig". Hij verwacht dat de opleving voor koolzaad tijdelijk is. Van Kessel: "De prijzen zijn nu even hoog vanwege de oorlog, maar normaal zijn ze niet zo hoog".