Liemers

Fileleed rond Ikea wordt aangepakt, werkzaamheden beginnen volgende maand

File bij de Ikea vestiging in Duiven
File bij de Ikea vestiging in Duiven © Luuk van der Lee Fotografie
DUIVEN - Bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf in Duiven moet binnenkort beter bereikbaar worden voor bezoekers. Volgende maand beginnen de werkzaamheden die de doorstroming van het verkeer moeten verbeteren. Nu staat het regelmatig vast op en rondom het bedrijventerrein.
Er komen jaarlijks ongeveer zes miljoen bezoekers naar Centerpoort-Nieuwgraaf waar onder meer winkels zitten als Ikea, Loods 5 en Hornbach. Op drukke dagen - zoals in de weekenden- staat het verkeer dat naar de woonwinkels wil vaak al vast op de A12. Dit levert gevaarlijke situaties op.

Zorgen om verkeersdruk

Ondernemers maken zich al lange tijd zorgen om de toenemende verkeersdruk en richtten een paar jaar geleden een werkgroep op. Samen met de Liemerse ondernemersvereniging Lindus en de gemeente Duiven is nu een plan gemaakt om de bereikbaarheid en de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf in Duiven
Bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf in Duiven © Jacques Kok
Zo komt er een extra uitvoegstrook voor het verkeer dat vanuit de Cartograaf de Nieuwgraaf wil oprijden. Daarnaast wordt de inrit van de parkeergarage van Ikea verlegd. Ook wordt het uitrijden bij het parkeerterrein van Makro verbeterd.
Het zijn geen heel ingrijpende maatregelen, maar zijn volgens de aannemer snel uit te voeren. Volgens ondernemersvereniging Lindus zijn de maatregelen niet helemaal zaligmakend, er zullen altijd nog momenten komen dat het drukker is op het bedrijventerrein.

Geen hinder tijdens werkzaamheden

De gemeenteraad van Duiven stemde eerder al in met een bedrag van 500.000 euro voor het overgrote deel van de werkzaamheden. De rest van de kosten - 100.000 euro - betalen de ondernemers zelf.
De werkzaamheden beginnen 13 juni en zullen ongeveer vijf weken duren. Om de overlast te beperken wordt in de week van 3 juli t/m 8 juli 's nachts gewerkt. Er zal dan een rijstrook afgesloten zijn en een omleidingsroute worden ingesteld.
De werkzaamheden overdag kunnen volgens de aannemer uitgevoerd worden zonder al te veel hinder voor het doorgaande verkeer. De bedrijven blijven altijd bereikbaar.