Rijk van Nijmegen

Krijn wil groener wonen, maar de gemeente stribbelt tegen

Krijn van der Velden.
Krijn van der Velden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ze smeedde mooie plannen om haar huis en directe omgeving te vergroenen, maar van die plannen kwam in de praktijk weinig terecht. Krijn van der Velden raakte met haar 'wilde plannen' verstrikt in een digitale bureaucratie, waar ze zelfs na anderhalf jaar nog niet uitkomt.
Krijn woont in Lent en heeft een groen hart. Wanneer ze het idee opvat om haar woonomgeving groener te maken, komt ze tot de beslissing dat ze een groen dakterras wil met groenbakken. Als inwoner van Nijmegen, de gemeente die vier jaar geleden nog Green Capital 2018 was, moet dat toch zeker haalbaar zijn.
Krijns verzoek wordt echter afgewezen. De gemeente Nijmegen vreest dat wanneer Krijn op een nieuw te verrijzen buitentrap loopt, ze zó in de tuin van de buren kan kijken. Daarmee zou ze de buren in hun privacy kunnen aantasten. Krijn vindt het een vreemde redenering. De buren hebben immers een dakterras en kijken zelf rechtstreeks haar tuin in. "We kijken hier in de buurt allemaal bij elkaar in de tuin", zegt Krijn. "Dus dat is een onzinargument."

Tweede ijzer in het vuur

Dat het groene dakterras er niet komt, vindt ze jammer. Krijn heeft echter een tweede plan opgevat: ze wil haar auto, die op fossiele brandstof loopt, inruilen voor een elektrische scooter. Daarvoor moeten wel twee trottoirbanden worden verlaagd, want om de scooter dicht bij huis op te kunnen laden moet ze die kunnen parkeren in de voortuin. Krijn zoekt per e-mail contact met de gemeente Nijmegen, die haar doorstuurt naar de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Die dienst houdt zich onder meer bezig met vergunningen.
Krijn van der Velden in gesprek met Inge de Jager.
Krijn van der Velden in gesprek met Inge de Jager. © Omroep Gelderland
En daar belandt Krijn in een digitale procedure, die normaliter alleen nodig is voor grote infrastructurele projecten. Krijn is er nog ontstemd over. "Ik moest bouwtechnische tekeningen van mijn plannen inleveren, maar ik heb helemaal geen plannen om iets te gaan bouwen. Het is lachwekkend. Ik heb er eerst om gelachen, voordat ik er teleurgesteld van raakte. Die hele voorziening is niet voor burgers gemaakt, maar voor infrastructurele werken", zegt ze in de tv-uitzending van In het vizier van De Jager.
De ambtenaar adviseerde me om niet door te gaan met mijn aanvraag
Krijn van der Velden
Daarna blijkt dat Krijn helemaal geen elektrische scooter in haar voortuin mág neerzetten. De regels schrijven namelijk voor dat je niet méér dan 50 procent van je tuin mag gebruiken als parkeergelegenheid. "Ik heb gezegd: dat doe ik ook niet", zegt Krijn, "maar degene die mij te woord stond gaf me de garantie dat mijn aanvraag vanwege die regel niet gehonoreerd zou worden. De ambtenaar heeft me geadviseerd niet door te gaan met mijn aanvraag. Bij de buren zie ik veel stenen: dat mag wel, een compleet versteende tuin. Maar een scooter neerzetten die goed is voor het milieu, dat mag niet."
Kijk naar het gesprek dat Inge de Jager had met Krijn:
Krijn wil groener wonen, maar de gemeente stribbelt tegen
Krijn wordt er moedeloos van. Ze wil iets doen voor het milieu, maar door regels en bureaucratie lukt het haar niet om haar steentje bij te dragen. Voor haar is het een voorbeeld van hoe burgers die goede bedoelingen hebben, worden gefrustreerd. "Je kan niet datgene bijdragen wat je wil aan de omslag die we moeten maken. Ik had echt méér verwacht van de gemeente Nijmegen."

Verkeerde loket gekozen

De gemeente Nijmegen zit met de zaak in haar maag en slaagt er al maanden niet in om duidelijk te maken wat er in dit hoofdpijndossier allemaal is misgegaan. Een woordvoerder komt uiteindelijk niet verder dan de conclusie dat Krijn met haar aanvraag voor een verlaagde stoep bij het verkeerde loket is beland. Ze had haar initiatief namelijk moeten bespreken met het loket Duurzaam Wonen Plus. Daar kunnen inwoners terecht voor een advies over hoe ze moeten verduurzamen op een manier die past bij hun persoonlijke situatie. Maar omdat Krijn direct bij het online vergunningenloket uitkwam, zat ze gelijk op het verkeerde spoor. 
Het stadhuis in Nijmegen.
Het stadhuis in Nijmegen. © Omroep Gelderland
De redactie van In het vizier van De Jager besteedt donderdag aandacht aan de bijzondere gang van zaken en wilde uiteraard ook het verhaal van de gemeente optekenen. Maar Nijmegen wil de makers niet te woord staan. voordat ze zelf heeft gesproken met Krijn.
Inmiddels is er een telefonisch gesprek geweest met milieuwethouder Jan Wijnia. Hij heeft Krijn geen toezeggingen kunnen doen, maar is wel met de belofte gekomen dat ze hulp krijgt van een zogenaamde vergroeningsambtenaar. Waaruit die hulp bestaat, is nog niet helder. Krijn hoopt dat het uiteindelijk leidt tot de zo vurig gewenste verlaagde stoep.
De bureaucratie waar Krijn tegenaan loopt komt donderdagavond vanaf 17.20 uur aan bod in een compilatie van het tv-programma In het Vizier van De Jager. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een mail sturen naar inhetvizier@gld.nl.