Achterhoek

Wat deden al die goed geklede motorrijders zondag toch in de Achterhoek?

Achterhoekse deelnemers aan de Gentleman's Ride.
Achterhoekse deelnemers aan de Gentleman's Ride. © Omroep Gelderland
HENGELO - Strak in het pak een motorrit maken door de omgeving: daar draait het om bij de Gentleman’s Ride. Het evenement wordt deze zondag in meer dan honderd landen over de hele wereld gehouden, met als doel geld op te halen voor onderzoek naar prostaatkanker en de geestelijke gezondheid van mannen.
Een groep van zo’n twintig motorrijders verzamelt zich aan het begin van de middag bij het clubgebouw van de Hamove, aan de Varsselring in het buitengebied van Hengelo. De mannen zijn gekleed in een giletje met bijbehorend strikje. “Dat hoort er allemaal bij”, zegt organisator Reinder Bielleman, die voor de gelegenheid een nepsnor heeft opgeplakt.
Het is echt de bedoeling een beetje alternatief te zijn ten opzichte van het standaardbeeld van motorrijders. “De plaksnor wil nog niet zo goed blijven zitten”, lacht Bielleman.
'Trigger om mee te doen'
Het doel van de Gentleman’s Ride is belangrijker dan hoe ze er deze dag uitzien. Gerben Seevinck is één van de deelnemers en weet hoe belangrijk de geestelijke gezondheid voor een man kan zijn. “Ik heb daar enige connectie mee, omdat ik zelf bij Defensie zit”, zegt Seevinck. “Er zijn veel militairen die last hebben van PTSS. In extreme mate kan dit tot zelfmoord leiden. Dat was voor mij ook wel een trigger om mee te doen.”
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.
Rijden op klassieke motoren
De meeste deelnemers rijden op klassiek ogende motoren, die helemaal passen in het plaatje van de Gentleman’s Ride. Zo ook de 85-jarige Wim Klein Lebbink. “Dit is een Peugeotje, dat ik veertig jaar geleden heb gekocht van een handelaar. Die heeft hem eerst helemaal gerestaureerd. Hij is eigenlijk van mij, maar ik heb hem als erfenis aan mijn dochter gegeven. Die rijdt er haast niet op, dus mag ik er nog op rijden.”
Klein Lebbink vindt het belangrijk om mee rijden voor het goede doel. “Ik heb zelf al eens een stukje darmkanker gehad, maar dat gaat nu gelukkig weer goed.”
3.000 euro opgehaald
De rit, over 80 kilometer, ging zondagmiddag door alle dorpen van de gemeente Bronckhorst. Daarmee werd uiteindelijk een mooi geldbedrag opgehaald. “We zitten nu op ongeveer 3.000 euro”, zegt Bielleman. “Dat vind ik met een beperkt aantal mensen een redelijk bedrag.”
Bielleman hoopt de Gentleman’s Ride in de Achterhoek volgend jaar verder uit te bouwen. “Dat is zeker de bedoeling”, zegt hij. “Het lastige is wel dat je vastzit aan een datum die wereldwijd hetzelfde is, maar we willen proberen om meer deelnemers te krijgen.”
En zo zag het er zondag uit:
Goed geklede motorrijders doorkruisen de Achterhoek