Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Bomen op de Veluwe krijgen de zaag en dat is goed nieuws

Staatsbosbeheer vertelt belangstellenden over de plannen
Staatsbosbeheer vertelt belangstellenden over de plannen © Omroep Gelderland
UDDEL - Drie tot drieënhalf hectare bos op het Kootwijkerveen gaat tegen de vlakte. De noodgreep is volgens Staatsbosbeheer nodig om het natuurgebied te laten herstellen. Een ven in het gebied is ongezond en bomenkap is daarvoor de oplossing. In de toekomst wordt nog eens negen hectare bomen gekapt.
De kwaliteit van 350 vennen op de Veluwe is beoordeeld. Daaruit blijkt dat het merendeel van de vennen ongezond is. Daarom werken Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland aan een herstelplan. Dat zou 'strikt noodzakelijk' zijn om de kwetsbare biodiversiteit en flora en fauna te beschermen.
Komend najaar is het ven bij Kootwijkerveen aan de beurt. Tijdens een inloopmiddag voor belangstellenden vertelt boswachter Laurens Jansen waarom bomenkap onvermijdelijk is.
“Het gaat om een ven met een stuk hoogveen. Dat is gebaat bij hele natte omstandigheden. Door klimaatverandering en droogte staat het ven onder druk. Langs het ven staat veel bos. Dat zijn bomen die vocht verdampen. Dat verdampte vocht komt niet in het ven terecht. Daarom zetten we het bos 'een stuk terug' om het ven meer bestaan te geven.”
Het ven dat wordt aangepakt bij Kootwijkerveen
Het ven dat wordt aangepakt bij Kootwijkerveen © Omroep Gelderland
Fietsers en wandelaars die zich door de boswachter lieten voorlichten, zijn enthousiast over de plannen. “Het is ontzettend mooi. Er gaat al veel natuur verloren dus we moeten dit echt zien te behouden”, vindt Hanny de Fijte die een fietstochtje naar Kootwijkerveen maakt vanuit Barneveld. Ook natuurliefhebber Menno Mollema hoopt dat het ven in tact blijft: “speciaal voor dit ven maken we vaak deze wandeling”.

Inlandse eiken blijven staan

Toch ziet het natuurgebied er straks heel anders uit. Op de gekapte hectares wordt hei en zand aangelegd. Een paar bomen, de inlandse eiken, blijven staan. Dit is vanwege bepaalde diersoorten die er leven, zoals het vliegend hert. Een aantal wandelpaden wordt verplaatst om 'wat meer rust te creëren' in het gebied. Een afwateringssloot wordt gedempt.
In de toekomst wordt er nog eens negen hectare bos gekapt. Dit is nodig voor een nieuwe corridor naar het Nieuw Millingsche Zand. Die wordt aangelegd voor de bescherming van dieren als zandloopkevers, de boomleeuwerik, en reptielensoorten zoals de adder.
In het najaar wordt begonnen met de uitvoering van de plannen
In het najaar wordt begonnen met de uitvoering van de plannen © Omroep Gelderland
“We kijken heel kritisch of het wel noodzakelijk is wat je doet”, verdedigt boswachter Laurens Jansen het besluit om zoveel bomen te kappen. “Tegenwoordig kijken we heel anders naar bos dan in het verleden. Er is al veel bos verdwenen voor natuurherstel, zoals het uitbreiden van heide.”

Bomenkap gecompenseerd

Volgens de boswachter hoeven we ons geen zorgen te maken over de bomenkap. Landelijke regelgeving zorgt ervoor dat bos ergens anders in de provincie wordt gecompenseerd. “Dat is landelijk beleid waar we ons aan houden.”