Rijk van Nijmegen

Drones waken vanuit Nijmegen over de Waal

De drones kunnen speakers meenemen, en mogelijk zelfs reddingsvesten.
De drones kunnen speakers meenemen, en mogelijk zelfs reddingsvesten. © ANP
NIJMEGEN - In Nijmegen experimenteert Rijkswaterstaat al twee jaar lang met drones die de Waal in de gaten houden. Ook langs andere vaarwegen in ons land wil Rijkswaterstaat op strategische plekken kisten plaatsen met daarin drones.
De drones zijn met een druk op de knop vanuit de Verkeerspost Nijmegen te activeren als er iets op het water gebeurt. De drones 'snappen' bij inzet meteen waar ze precies naartoe moeten. Ze versturen beelden van incidenten naar de verkeersleiders. Dat kan soms van levensbelang zijn, aldus een woordvoerder.

Testgebied uitbreiden

"Het gaat steeds beter en daarom willen we het testgebied nu uitbreiden. We hebben het meest aan echte ervaringen met de drones: vliegen ze de goede kant op, crashen ze onderweg tegen een hoog gebouw, vallen ze omlaag door een windvlaag, hebben ze last van vogels - allemaal vragen waar we antwoord op willen. En als het goed blijft gaan, kunnen zulke automatische drones een vast onderdeel van ons werk worden", zegt de woordvoerder.

Reddingsvest

Volgens Rijkswaterstaat zou een automatische drone bijvoorbeeld uitgerust kunnen worden met een reddingsvest. "Van levensbelang als iemand op het water in de problemen raakt." De drone kan ook snel beelden leveren van verontreiniging op het water, zodat hulpdiensten maatregelen kunnen nemen zoals het afsluiten van een haven. Dat beperkt de vervolgschade. Een drone met een sensor kan vaststellen of er na een brand of een explosie op het water gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. En via een drone met een speaker kunnen recreanten op het water tot de orde worden geroepen.

Juridische regels

Rijkswaterstaat gebruikt net als andere hulpdiensten al gewone drones. Maar automatisch aangestuurde vliegtuigjes zijn nog niet in gebruik. Daarvoor gelden strenge juridische regels, onder meer omdat de privacy van mensen op en aan het water belangrijk is. "Maar wij gebruiken geen beelden om te handhaven, het gaat ons alleen om technische informatie over een incident", aldus de woordvoerder. Ze wijst erop dat er boven land heel veel beelden worden gemaakt door vaste camera's, die van belang zijn als er een ongeluk gebeurt. Boven het water bestaat dat echter nog niet.
Rijkswaterstaat simuleert maandag een brand op een schip op de Waal bij Nijmegen om te laten zien wat de automatische drone allemaal kan.