Rijk van Nijmegen

Reliek heilige Titus Brandsma naar Den Bosch

Tekening die een medegevangene in Dachau maakte van Titus Brandsma.
Tekening die een medegevangene in Dachau maakte van Titus Brandsma. © Omroep Gelderland
'S-HERTOGENBOSCH - Het bisdom Den Bosch krijgt een reliek van de vorige week zondag heiligverklaarde Titus Brandsma uit Nijmegen. Het gaat om een stukje van een habijt dat de pater karmeliet heeft gedragen. Het reliek wordt zondag binnengedragen in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch tijdens een nationale dankviering voor de heiligverklaring van Brandsma.
Later dit jaar wordt het reliek in een nieuw bronzen beeld van Sint Titus in de kathedraal geplaatst.
In de rooms-katholieke kerk zijn relieken belangrijk. Het zijn altijd stukjes van het lichaam van een heilige of voorwerpen die de heilige heeft aangeraakt. Aan relieken wordt een sterke kracht toegekend.
De Friese boerenzoon Brandsma verbleef het grootste deel van zijn leven in plaatsen die bij het bisdom Den Bosch behoren, zoals in Nijmegen waar hij hoogleraar was aan de toenmalige Katholieke Universiteit. Vanaf 1932 was Brandsma rector-magnificus van de universiteit.
Sint Titus verzette zich al ruim voor de Tweede Wereldoorlog tegen het nationaalsocialisme. De Duitse bezetter pakte de pater op in 1942. Datzelfde jaar stierf hij in concentratiekamp Dachau.
Aartsbisschop kardinaal Wim Eijk gaat zondag voor in de mis.
Zie ook: