Arnhem en omstreken

Velp krijgt glasvezel, maar nog niet iedereen

Velp krijgt glasvezel.
Velp krijgt glasvezel. © Studio |Rheden
VELP - De aanleg van glasvezel in Velp gaat door. Dat meldt initiatiefnemer Delta Netwerk in een brief aan bewoners die zich hebben aangemeld. Voorwaarde voor supersnelinternet was dat twintig procent van huishoudens in laagbouwwoningen in Velp zou meedoen. Dat percentage is gehaald.
Aannemer BAM Telecom start deze maand nog met de woningschouw in Velp, schrijft Studio Rheden. Dit betekent dat de aannemer langskomt om te kijken waar de aansluiting het beste in de woning kan worden geplaatst. In de zomer start de aannemer met de eerste graafwerkzaamheden.
De totale aanleg duurt ruim een jaar, verwacht Delta Netwerk. Dit betekent dat midden volgend jaar de inwoners van Velp het glasvezelkastje in hun woning hebben.

Ook in een appartement?

Glasvezel voor bewoners van flats in Velp is niet zeker, want eigenaren van appartementen kunnen niet zomaar beslissen glasvezel te nemen. De gevel waarin een gat moet worden gemaakt is eigendom van de gezamenlijke eigenaars (de Vereniging van Eigenaren, VVE) en het kan zijn dat niet iedere eigenaar toestemming geeft voor dat voorbereidende werk.
Bovendien gaat de glasvezelkabel in de meeste gevallen door de meterkasten van alle bewoners. Die moeten daarvoor toestemming geven.
Een VVE-ledenvergadering biedt in zulke gevallen uitkomst. Een meerderheid van stemmen, twee derde of drie kwart, is dan bepalend of glasvezel doorgaat.